Vérbő üzlet

Sokkal elegánsabb most felháborodni azon, hogy a nyugati kormányok – élükön a csúf Obamával –lehallgatnak boldog-boldogtalant, mint elgondolkodni azon, vajon mire is figyelnek. A mai értelmiségi közbeszéd és netes szabadságharc előírná, hogy megvetéssel sújtsuk az amerikai kormány szánalmas próbálkozását, amellyel a maga érveit előhozza. Ilyen az a csütörtöki hír, hogy lehallgatták azt a konferenciabeszélgetést, amelyet az al-Kaida első embere, emírje Ajman al-Zavahiri folytatott alvezéreivel szerte a Keleten. Az al-Kaida úgy gondolta, biztonságos a vonal, nem így volt. Feltehetően nem álltak volna elő ezzel, ha nincs az Edward Snowden okozta helyzet. De előálltak, pedig tudják, hogy most új csatornákon folyik majd a Terror Rt. tevékenysége. A konferenciabeszélgetés ugyanis egy globális nagyvállalat működését idézi fel, ahol a vezérigazgató az egyes leányvállalatok, társult cégek szövetségeseivel konzultálva tűzi ki a piaci célokat, a kisebb-nagyobb műveleteket. Az ellenségre mért csapások nemcsak marketingakciók, de egyben bevételi források. Növelik a leányvállalatok zsarolási potenciálját is.

Az áldozat- és mártírgyártás szintén része a piaci tevékenységnek. A londoni mecsetben jobban veszik majd a Hogyan végezz egy hitetlennel című kézikönyvet. (Hogy ilyen könyv van, arról a brit The Telegraph írt.) És biztosan lesz a dzsámilátogatók között olyan vállalkozó szellem, aki hajlandó kiképzőtáborba utazni Pakisztánba, majd bekapcsolódni egy akcióba. Az al-Kaida leányvállalatán keresztül lépett be a szíriai polgárháborúba, és ott van a Sínai-félszigeten is, a helyi parancsnok referált al-Zavahirinek. A cég keménymagja köré épült leányvállalatok franchise-ként építik a dzsihádüzletet. Ehhez járul azoknak a jámbor szociális és kulturális szervezeteknek, pénzgyűjtő hálózatoknak a tömege, amelyek kiegészítik az alaptevékenységet. Sokan élnek ebből, sokan jól megélnek mások elkeseredettségéből, sértett kétségbeeséséből. Sokan szedték be az eszmei osztalékot a két Carnajev fivér esztelen bostoni gyilkossága és Tamerlán halála nyomán.

A kelet és a nyugat, a muzulmánok és a többiek közötti gyűlölködés vérbő üzlet. Olyan, mint egy futballklub. Sokan a trikók, emléktárgyak vásárlásával köteleződnek el. Több brit lap is beszámolt arról a muzulmán hitszónokról, aki nem tudván, hogy felvétel készül róla, elmondta báránykáinak, hogyan szedi be az átlagfizetés másfélszeresét és lakhatási támogatást a brit államtól. Kigúnyolta a briteket, akik egész életükben napi tíz órákat dolgoznak. Csak dolgozzanak, nekünk jár a gyauroktól, hitetlenektől a pénz! – hivatkozott a szent tanításra. Ezt egyébként szívesen hallgatják a Nyugatra sodródott mohamedánok, miközben közülük sokan valódi frusztrációktól szenvednek.

Ennek a hálózatnak a léte, működése azért rettenetes, mert elsősorban azok ellen dolgozik, akiket állítólag védelmez. Az ideológia kizárja ezeknek az országoknak a bekapcsolódását a világgazdaságba, nem tanulást hirdetnek, hanem középkort. Al-Zavahiri egyik beszélgetőpartnere a nigériai Boko Haram terrorbanda, amely iskolákban gyilkol. Ezt is megtudhattuk, ahogy azt is, hogy az al-Kaida még jó ideig képes lesz mindenféle béke ellen fellépni a muzulmán térségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.