Összeesküvők

Csupán két lehetőség maradt, s egyik sem túlságosan biztató azok számára, akik törhetetlen optimizmusuk miatt még mindig úgy vélik: ez a kilencvenháromezer négyzetkilométeres terület egy ország, nem pedig zártkörű részvénytársaság üzemeltette vurstli. Az első verzió: Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke ilyen ostoba. Az alternatíva: Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke azt hiszi, minden magyar állampolgár ostoba.

Nyilván sokan vannak, akik nem akarnak olyan világban élni, ahol e két változat közül kell választani, de ilyet sikerült építenie az űrnemzeti kormánynak. Másként bajos interpretálni azt, hogy Kocsis választ várt Szabó Györgytől, a Sanoma kiadó vezérétől arra a felvetésre: politikailag és pénzügyileg torzítani akarja-e a magyar médiapiacot. (A Magyar Nemzet szerint a cég erre szervezkedne.)

Igaz, egy logikus magyarázat kínálkozik érdeklődésére: Simicska Lajos tudni szeretné, hogy e területen várható-e rivális fölbukkanása, vagy magányosan folytathatja munkásságát. (Megérkezett a válasz: nincs konkurencia.) A narancssárga komikus újságcikkre hivatkozott, amely arról számolt be, hogy „médiamogulok” gyűltek össze egy luxusétteremben, s összeesküvést szőttek. A vendéglátóegység jellege rémisztő a célközönség számára. Főként annak ismeretében, hogy a jobboldali holdingok potentátjai közismerten a Rákóczi téri piacon szoktak összegyűlni a lángosos bódé mellett, s a fokhagymás-tejfölös fogyasztása közben tereferélnek a milliárdos bevételről, miközben legföljebb Kalóz nevű rumízű szeszes itallal ünneplik sikereiket.

Persze bája azért van a történetnek. A Fidesz ugyanis azzal fenyeget: lehetséges, hogy valaki azt akarja tenni, amit a Fidesz csinál. Rettentő jövőképként festik le napi gyakorlatukat, amely szerint nagyobb felületet kap az egyik politikai oldal, mint a másik, hirdetési pénzeket ideológiai összetartozás alapján osztanak, s negatív híreket közölnek a feltételezett politikai ellenfélről.

Az már csak hab a tortán: a kabaré fináléjában elvárják, hogy Szabó reagáljon fantazmagóriájukra (miként Viviane Redingnek is állást kellett foglalnia ezzel kapcsolatban), összeesküvést szervez-e a magyar kormány ellen. Ha Kocsisék ebben az ütemben folytatják a mesefeltárást, akkor még az idén el kell határolódnia az antiorbánista világkoalíciótól Batmannek, Pelének és Angelina Jolie-nak is. A politikusnak arra viszont nem kell felelnie, miért zárják el a vizet negyven fokban nincstelen nyomorultak utcáiban. Pedig ha Kocsist a humanizmus és a civilizáció elleni összeesküvés is érdekelné, nem csupán a pártállam, akkor mondhatna valamit ő is az ózdi ügyről mint a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke. Bár fölösleges, mert a kormánylapból megtudtuk: ott is összehangolt politikai támadás zajlik.

Akkor viszont tényleg nincs tovább: vasfüggöny. Körénk.

Kocsis Máté tájékoztat
Kocsis Máté tájékoztat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.