Arc a plakáton

Imázskampányba kezdett a Demokratikus Koalíció. Az ötszáz Összefogással a köztársaságért feliratú óriásplakáton Gyurcsány Ferenc pártelnök arcképe látható. Némely 2014-es Fidesz-bukásban és demokratikus hatalomváltásban reménykedő polgár szerint kevés ez az egyetlen arc. Hármat szeretne látni a jelszó mellett: Gyurcsányét, Mesterházy Attiláét és Bajnai Gordonét.  E három politikus nézeteit, habitusát eggyé gyúrva szeretné látni, hogy odaállhasson a külön-külön egyikükben sem teljesen megbízó, ma még pártot nem választó, de a regnáló hatalmat elutasító többség.

Szép dolog álmodozni egyetlen olyan baloldali-liberális-konzervatív-zöld államférfiről, aki visszavezethetné az országot az európai parlamentarizmusba, de figyeljünk Churchillre is: „A tények többet érnek, mint az álmok.” A tény pedig az, hogy jelen állás szerint semmilyen plakáton nem fog együtt megjelenni ez a három politikus, akit az álmodozókon kívül csak a kormányzó párt esetlen kommunikációja bilincsel egymáshoz. Nem mintha Kocsis Máté ne tudná, de hadd közöljük vele: egyelőre semmilyen „veszélyes paktum” nem köttetik „a bukott baloldal” e három szereplője között.

Az könnyen meglehet, hogy szeptemberre megegyezik egymással az Együtt–PM és az MSZP a közös választási listában. A Fidesz diktálta feltételek szorításában – a közös kormányprogram alapján – még a közös kormányfőjelöltet is megnevezhetik, ám a legkevesebb esélyét annak látjuk, hogy mindennek részese lesz a Demokratikus Koalíció is. Az lehetne, ha nem volna ott Gyurcsány Ferenc, akinek a pártja egy és két százalék között libikókázik ugyan az utóbbi hónapokban, de tábora és vele az egység érzete egyelőre még így is nélkülözhetetlennek tűnik a győzelemhez.

Ám Gyurcsány ott van. Az Együtt–PM és az MSZP pedig a háta közepére kívánja azt az embert, akinek prominensei egykor a kormányát szolgálták. Nélküle viszont nincs sem DK, sem csatlakozó tábor. Nem könnyű megemészteni sem az Együtt–PM, sem az MSZP gyomrával Gyurcsányt. Nem azért, mert a volt kormányfő maga emészthetetlen volna, hanem mert más gyomor kellene hozzá. Olyan, amely miközben nem tagadja meg mindenestül az „elmúlt nyolc évet”, egyben fel tudja böfögni ugyanennek a nyolc évnek a tévedéseit és súlyos hibáit, és nemcsak a volt miniszterelnök túlmozgásos melléfogásait, hanem azt a háttéraknamunkát is, amelynek következtében az egész ország vesztette el a liberális-baloldali modernizáció lehetőségét, ami helyett most az etatista-autoriter kétharmad tombolását élheti meg. Nyíltan szembe kellene nézni nem csak a plakátarccal. Mert csak elátkozott politikai taktika minden szó, amely nem mondja ki: csak a DK szavazóira tartunk igényt, a vezetőjére nem. Amely nem mondja ki, hogy az Együtt–PM–MSZP egyezség ára Gyurcsány távol tartása. Ami nem volna baj, csak nem kellene mellébeszélni, mert az tovább rontja az egyezkedők szavahihetőségét.

A DK közben azt teszi, amit tehet: úgy harcol, ahogyan tud. Az óriásplakátokra felteszi egyetlen igazán erős emberének az arcát. Amely olyan, amilyen, de vállaltan és egyértelműen ott van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.