Nagy-Britannia kérdez

Az Egyesült Királyság és az EU viszonyáról mindig is élénk viták zajlottak a La Manche csatorna brit oldalán. A téma jelentőségére való tekintettel azt szeretnénk, ha álláspontunkat a lehető legmegalapozottabb érvekre és elemzésekre támaszkodva alakíthatnánk ki. Éppen ezért a brit koalíciós kormány 2012 júliusában meghirdette az EU-s Kompetenciák Hatásvizsgálata (Balance of Competencies Review) című, kétéves projektet, amelynek célja, hogy megvizsgálja az Európai Unióhoz fűződő viszonyunkat.

Az első jelentéseket július 22-én tettük közzé, ezek az egységes európai piac, az egészségügy, a fejlesztési együttműködés és humanitárius segélyezés, a külpolitika, az állategészségügy és élelmiszer-biztonság, valamint az adózás témaköreit veszik górcső alá. 2014 végéig további három jelentést fogunk publikálni. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonyáról ez lesz a valaha összeállított legátfogóbb elemzés.

Az elmúlt fél évben széles körű konzultációkat folytattunk mindazokkal, akiknek közvetlen tapasztalataik vannak az európai uniós tagság Nagy-Britanniára gyakorolt hatásairól. Örömmel tapasztaltam, milyen nagy érdeklődés övezte a jelentések megírását. A végleges szöveg azokra az információkra épül, amelyeket különböző hazai szervezetek, illetve európai uniós és egyéb nemzetközi partnereink bocsátottak a rendelkezésünkre.

A különböző véleményeket és bizonyítékokat most először tesszük közzé egybegyűjtve. Mindezek részletes és pontos képet adnak az EU döntéseinek és gyakorlatának nagy-britanniai hatásairól. Az egységes piacról szóló jelentés konkrét bizonyítékokkal támasztja alá EU-tagságunk pozitív hatásait, amilyen például a légi közlekedés olcsóbbá válása. Ezzel szemben viszont az is kiderül a jelentésből, hogy bizonyos területeken, például a közvetlen adózás kérdésében szükség van a nemzeti szuverenitás megőrzésére, hogy a tagállamok a megfelelő döntések meghozatalával megvédhessék saját nemzeti érdekeiket.

A jelentések nem tesznek szakpolitikai ajánlásokat – ez sosem volt céljuk. Azért készültek, hogy a közvélemény jobban átlássa és megértse, mivel jár az európai uniós tagságunk, nem pedig azért, hogy a jövő szakpolitikai döntéseit befolyásoljuk.

Ez a vita nem korlátozódik csupán az Egyesült Királyságra. Európa-szerte többen kérdezik tőlünk, hogyan oldottuk meg az eurózóna válságát, milyen válaszokat találtunk a globális versenyképességgel és növekedéssel kapcsolatos kihívásokra, illetve szerintünk hogyan lehetne egy rugalmasabb, demokratikus felelősségvállaláson alapuló Európai Uniót építeni, amely támogatásra talál a választók körében.

Feltételezem, hogy az általunk megvizsgált kérdések között számos olyan van, amely más európai országokat is érint. Bízunk benne, hogy a jelentéseink komoly és konstruktív módon járulhatnak hozzá az ezekről folyó eszmecseréhez.

Jelenleg a második jelentéscsomaghoz gyűjtünk információkat. Arra bátorítok mindenkit, aki releváns tudással, szakértelemmel vagy tapasztalattal rendelkezik, hogy éljen a lehetőséggel, és szóljon hozzá írásban a témákhoz. Az alábbi internetes linken elolvashatók a már közzétett jelentések, illetve itt lehet adatokat, információkat küldeni az új jelentésekhez: https://www.gov.uk/review-of-thebalance-of-competences

A szerző a brit kormány Európáért felelős államtitkára

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.