Révész Sándor: A legvesztesebb

Obama elnök szombaton, a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezmény hatvanadik évfordulóján a háború veteránjai elé lépett, és azt mondta, hogy Korea – az elfelejtett győzelem. A fegyverszünet után született keserű szlogen, a „meghalni a döntetlenért” (to die for a tie) nem jól írja le a helyzetet. Észak-Korea nyomorával Dél-Korea dinamizmusa és demokráciája áll szemben. És ez győzelem! Ez a koreai veteránok öröksége, melyre büszkék lehetnek.

Csak hát: ha Dél-Korea léte győzelem, akkor Észak-Koreáé vereség. És a kettő összege mégiscsak döntetlen. Ebben a világtörténelmi döntetlenben mi Észak-Koreával vesztestársak vagyunk. Úgy kellene Észak-Koreára gondolnunk, mint kevésbé vesztes a legvesztesebbre.

Már szinte egész Dél-Koreát elfoglalták az északiak, mikor a túlnyomórészt amerikai ENSZ-csapatok megérkeztek. Ezek már szinte egész Észak-Koreát elfoglalták, mikor Kína beszállt a háborúba. Így állt helyre az egyensúly, mely nagyjából megegyezett a háború előttivel. Ezért a döntetlenért kb. negyvenezer amerikai, másfél millió koreai és egymillió kínai halt meg. Iszonyatos vérözön. De sokkal iszonyatosabb is lehetett volna. Ha Kim Ir Szennek sikerül rábeszélnie Sztálint, hogy a Vörös Hadsereget küldje a félszigetre, s borítsa fel a patthelyzetet. Ha Truman elnök nem váltja le Douglas MacArthur tábornokot, hanem az ő elképzeléseit követi, aki megsemmisítő erők bevetését szorgalmazta az atombombáig bezárólag. Maradt a döntetlen, s így maradt el a harmadik, alighanem nukleáris világháború.

A két Korea elindult a maga útján. Mindkettő diktatúraként. Az északi az is maradt. Önmagát elszigetelő, önerőre támaszkodó totalitárius diktatúra, a nyomor birodalma. Ahol az egy főre jutó GDP alig haladja meg az ezer dollárt. A világra és a világpiacra nyitott, a liberális Nyugattal szövetséges déli diktatúra jóléti demokráciává fejlődött, ahol az egy főre jutó GDP meghaladja a húszezer dollárt. Hússzor akkora, mint északon, négyszer akkora, mint Kínában.

A két Korea közötti szakadék egyedülálló. De ahol országok és kontinensek kapitalista és antikapitalista részekre szakadtak, a fejlődés mindenhol többszörös különbségekhez vezetett. Kommunista Kína és Tajvan/ Hongkong, az NDK és az NSZK, Európa keleti és nyugati része között.

Annak, hogy a világ úgy élje túl a XX. századot, ahogy átélte, ilyen óriási veszteségekkel, s nem sokszor ekkorákkal, két föltétele volt. Az egyik az, hogy létrejöjjön a tűz és a víz, a liberális Nyugat és a bolsevista Szovjetunió győztes szövetsége, és ne kerüljön egész Európa totalitárius birodalmak uralma alá. A másik az, hogy ne törjön ki Nyugat és Kelet között a harmadik, a nukleáris világháború.

E két feltétel teljesülésének az volt az ára, hogy akit a rossz oldalra vetett a sors, ott ismaradjon. A világkatasztrófa elkerülésének az árát mi fizettük meg, akik ott maradtunk. Ha belenézünk a két világ között nyílt gazdasági szakadékba, beleszédülünk, mekkora ez az ár. Jólétben és fejlődésben. És akkor a legfontosabbról, a szabadságról még nem is beszéltünk. Kétségtelen, a világkatasztrófával még rosszabbul jártunk volna. És a vesztesek körén belül is lehettünk volna sokkal vesztesebbek. Ha nyugatra nézünk, azt mondhatjuk, tartoztok nekünk. Ha keletre nézünk, azt mondhatjuk, nem nekünk tartoznak a legtöbbel. Mindenesetre ezeket a tartozásokat számon kell tartani. Nekünk is, adósainknak is. Obama elnöknek is.

Obama elnök az „elfelejtett győzelem” ünnepségén
Obama elnök az „elfelejtett győzelem” ünnepségén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.