A Hezbollah törvényen kívül helyezése: a határozott vezetés bizonyítéka bonyolult időkben

Az elmúlt két év eseményei a Közel-Keleten komoly tanulságot hordoztak azt illetően, hogy az alázatosság mennyire fontos. Valamennyi fejlemény arra emlékeztetett bennünket, hogy milyen keveset tudunk, és mennyire nehezen megjósolható, hogy a térségben mi történik, mi több, hogy valójában mennyire korlátozottak a képességeink az események befolyásolását illetően.

Ahogyan a folyamatos tragédiáknak és a növekvő lobbanékonyságnak vagyunk tanúi, elszomorító annak elfogadása, hogy gyakorlatilag semmi egyebet nem tudunk tenni, mint aggodalommal nyomon követni az eseményeket. Ez a megközelítés azonban beárnyékolhatja annak tényét, hogy vannak nyilvánvaló és konkrét lépések, amelyeket a nemzetközi közösség megtehet a stabilitás növelése és a régió leguszítóbb és legdestabilizálóbb tényezőinek gyengítése érdekében.

A közelmúltban láthattunk egy ilyen pozitív lépést, amikor a Hezbollah katonai ágát az Európai Unió terrorszervezetnek minősítette. Ez Euró pában egy fontos lépés ahhoz, hogy a Közel-Kelet egyik fő destabilizáló tényezője meggyengüljön.

Magyarország elismerést érdemel támogatásáért és pozitív hozzáállásáért ebben a nagyon fontos döntésben. A libanoni Hezbollah – az 1980-as évekbeli megalakulása óta – számtalan kegyetlen terrorcselekedeteket hajtott végre. Ezek közé sorolhatjuk az amerikai tengerészgyalogosság laktanyáinak 1983-as bombázását Bejrútban, amely során 241 ember halt meg, vagy az 1994-es AMIA zsidó közösségi központ bombázását Buenos Airesben, amelynek során 85 ember vesztette életét. A Hezbollah évtizedeken keresztül Izrael polgárait is terrorizálta, tízezernyi lövedéket és rakétát lőtt ki Libanonból észak-izraeli falvakra és városokra.

A terrorizmusról és brutalitásról szóló bizonyítékoknak ellenére néhány héttel ezelőttig az Európai Unión belül csak Nagy-Britannia és Hollandia nevezte Hezbollahot terrorszervezetnek.

Egy évvel ezelőtt azonban a szervezet egy újabb határt lépett át, amikor Európán belül is terrorcselekményekbe fogott. Bulgária kormánya közvetlenül azonosította a Hezbollahot mint felelős szervezetet a burgasi buszrobbantás ügyében, amely során öt izraeli turista, a bolgár buszsofőr, valamint a robbantó is életét vesztette. Ezzel egy időben egy ciprusi bíróságon egy Hezbollah-tag a szervezet ciprusi és más európai országokbeli terrorista tevékenységeiről is tanúskodott.

Ez a vitathatatlan bizonyíték a Hezbollah terrorcselekményeivel kapcsolatban Európa további országait is arra indította, hogy a Hezbollahot terroristaszervezetnek nyilvánítsa. Ez a döntés már meg is született.

Ez az EU általi megjelölés a Hezbollah katonai ágára vonatkozik, ami csupán mesterséges megkülönböztetés. Ahogyan a szervezet saját vezetői kiemelték, a Hezbollah nem tesz különbséget katonai és politikai egységei között, és mindkettőre mint egyesített frontra tekint terrorista terveinek végrehajtásához.

Ennek ellenére a szervezet felkerülése az EU terroristalistájára kézzelfogható, pozitív lépés, amely az erőszak elfogadhatatlanságának erőteljes üzenetét küldi, és gyengíti a Hezbollah destabilizáló befolyását a libanoni régióban. Európa vonatkozásában ez a megjelölés gyakorlati előnyökkel jár. Lehetővé teszi az európai hatóságoknak, hogy a Hezbollah tulajdonában álló vagyontárgyakat befagyasszák, és megerősítsék a határon átnyúló együttműködést bűncselekményeik elleni harcukban. A tagállamok rendőrségi és törvényszéki hatóságai mostantól nagyobb erővel működhetnek együtt, például a bizonyítékok, vagy a Hezbollah tagjainak mozgására és tevékenységére vonatkozó információk megosztása érdekében. A rendészeti ügynökségeknek is több lehetőségük lesz a Hezbollah unión belüli tevékenységének kivizsgálására és megnyirbálására, például az új tagok toborzásának megfékezésével. Ennél nem kevésbé fontos, hogy a pénzforrások megszerzése vagy átadása a Hezbollah terroristái számára az Európai Unió területén bűncselekménynek minősül. A Hezbollah főtitkára, Hassan Nasrallah ennek fontosságáról már említést tett al-Manarral készült 2005-ös interjújában – megjegyezte, hogy ez a lépés „tönkreteszi” a szervezetet, mivel „finanszírozásunk forrásai kiapadnak és a morális, politikai és anyagi támogatás megsemmisül”.

A Hezbollah terroristaszervezetnek való nyilvánítása Európában fontos lépés ahhoz, hogy a Közel-Kelet egyik fő destabilizáló tényezőjét meggyengítsük, illetve ahhoz is, hogy az Európát egyre erőteljesebben célkeresztjébe helyező terroristacsoport fenyegetését megfékezzük.

Ami még ennél is fontosabb az az, hogy az európai döntés erős példa arra, hogy még a korlátozott lehetőségek korszakában is van helye tiszta és határozott lépéseknek.

A szerző Izrael Állam magyarországi nagykövete

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.