Kitörés

A kormányzat gazdaságpolitikájára vonatkozó megszokott kritikákhoz képest még a legelkötelezettebb Fidesz-támogató, kormánypárti szavazó számára is egyszerűségében megnyugtató, józan felismeréshez vezethetett Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, amikor saját bankja általa diszponált részvényeinek jelentős részét kiárusította.

A nyilatkozat – miszerint egy agrárberuházás megvalósításához volt szüksége készpénzre – legfeljebb a lépés megvilágítását tompítja, erejét, radikalizmusát azonban nem csökkenti. Szakértői számítás szerint Csányi Sándor a devizahitel-szerződések visszamenőleges módosítására vonatkozó kormányzati szándék bejelentése miatt 630 millió forinttal kevesebbért tudta értékesíteni az OTP-s részvényeit.

Meggyőződésem szerint azonban Csányi Sándor nem veszteségminimalizálásra, pláne nem bármilyen szeszélyes nyerészkedésre, likviditásteremtésre törekedett a döntésével. Csányi elnök úr ennél sokkal felelősségteljesebb. Banktulajdonosként fáradhatatlanul igyekezett egyensúlyt teremteni a kormányzati téboly és a szakértői józanság között, csendben tűrte a méltatlan, lázári sértéseket. Működött az óvatossága. Az események őrült logikája, majd a miniszteri szintű nyilatkozat e banktulajdonosi igényét átmenetileg feltörte.

Szemben a kormánnyal, ő nagyon is tudja, hogy tettének beláthatatlan következményei lehetnek, amelyekkel számolnia szükséges. Számolt is: nemcsak hogy azonnal felmérte a kormányzati egoizmus befolyásolta döntés által kiváltott gazdasági pusztítás lehetséges mértékét, hanem professzionálisan elhárította a pénzügyi represszió következményeit is. A kalkuláció eredményeként Csányi Sándor kitört. Kitört az OTP székházából, amely néhány sarokra található a Kossuth tértől. A kitörés irányát és következményeit bizonyára végiggondolta.

A kultusz mára meghozta az „eredményét”: a hitelezés leállt, a hitelezők tőkéje felélésre, konfiskálásra került, a magyar gazdaság stagnál, a hosszú távú növekedési lehetőségek elvesztek, a mezőgazdasági beruházáson kívüli beruházások ellehetetlenítődtek. A korszellem mára lesújtóvá vált. A vízözön nem Csányi Sándor kiárusítása után érkezik, de feltartóztathatatlanul közeledik, hacsak nem sikerül megálljt parancsolni a további felelőtlen kormányzati pénzügypolitikai unortodoxiának. További kitörésekkel el lehet ezt a célt érni. Csányi Sándor megtette a mindig legnehezebb lépést: az elsőt. A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

*A szerző közgazdász

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.