Bőr a képen

Megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését – közölte a kormányszóvivő. Ezek szerint eddig volt! Hogy a bőr hűljön rájuk! Egy cikkünknél bukkant fel ez a hozzászólás, miután Giró-Szász András bejelentette a kormánydöntést: a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a Miniszterelnökségen, a tárcavezetőknek pedig az általuk vezetett minisztériumban és a hozzá tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetniük a folyószámla-költségtérítést. Azaz: az illetmény, illetve a munkabér átutalásából és felvételéből adódó (friss) többletköltségeket a továbbiakban nem térítik meg a munkavállalóknak.

Az robbantotta ki a botrányt, hogy eddig kifizették. A hírek szerint az agrártárca egyes dolgozói évi 50 ezer forintos kompenzálást kaptak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban pedig bruttó 76 ezer forint „járt” a kormánytisztviselőnek. Nehogy úgy járjanak, mint a mezei alattvalók, akikre a bankok 95 százaléka minden arcrándulás nélkül áthárította a tranzakciós díj költségét.

A minisztériumi dolgozók viszont egyenlőbbek voltak az egyenlőknél, de ezt az Orbán-rendszer alatt már megszokhattuk. Nem volt nekik elég a trafikügy és a földsimli! Néhány hete a sajtó – nyilván nem a pitbullmédia – ugrasztotta ki a nyulat a bokorból, amikor közölte, az Orbán-rezsim nyíltan és arcátlanul kárpótolná miniszteriális alkalmazottait. Majd kiderült, hogy fű alatt jó ideje kárpótolja is. A tervvel azután álltak elő, hogy júniusban megszavaztatták a T. Házzal, hogy az ország számára 3-ról 6 ezrelékre emelkedjék a tranzakciós illeték.

Arról az illetékről van szó, melyről mértékadó kormányforrások többször kijelentették, hogy a bankok az éles piaci verseny miatt nem fogják áthárítani a lakosságra. Aztán ezek szerint mégis áthárították. Ami igen nagy pofonként fogható fel (felcsúti dialektusban saller) a lenyúlások és sarcolások növelésével hallatlan gazdasági sikereket elérő kabinet, de még inkább a többiek, az emberek arcára.

Ennek beismerése önfölpofozás volna. De ez csak a magamfajta maffia-baloldali firkásznak juthat eszébe. Európa legmasszívabb gazdaságának vezetői soha nem fogják bevallani, hogy politikai hatalmuk megőrzése érdekében ordító igazságtalanságok bevezetését is simán vállalják.

Erre példa a trükkös házi költségtérítés. Amit most gálánsan megszüntetnek. Minderre azok, akiknek a Nemzeti Együttműködési Rendszere nem térítette meg a fizetés átutalásakor leemelt tranzakciós díjat, joggal mondhatják, őket ki a búbánat kártalanítja. Mindenki rádöbbenhet, a rezsim úgy csúsztatta az összesen 200 millió forintot a minisztériumi dolgozók markába, hogy mások simán elbukták azt. Háboroghat az újra és újra rászedett tömeg, jó fideszes szokás szerint majd ezt is túlordítják. Holnap, holnapután újabb botrány várható. Természetesen következmények nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.