Windsorék: folytatása következik

Először volt a tökéletes menyasszony, majd feleség és most pedig már anya. Egy nemzet, sőt egy egész nemzetközösség számára – az édesanya. Katalin hercegnőt a brit korona alatt egyesült több mint ötven országon túl az egész világban ünneplik. Kisfia születése globális hír volt. 

Ottawában is díszlövések köszöntik Vilmost és Katalin fiát
Ottawában is díszlövések köszöntik Vilmos és Katalin fiát

Breaking News, adásunkat megszakítjuk. No, nem azért, mintha bármit befolyásolna, hogy az újszülött különleges bónusszal jött a világra, a Windsor-házban a harmadik lett a trónöröklési rangsorban. A hercegfi születése alapvetően médiaesemény, a felhajtás egy olajozottan működő, profi PR-gépezet munkájának jól látható eredménye. Amikor több mint harminc évvel ezelőtt Vilmos herceg született, akkor is ünnepelt Nagy-Britannia. Azóta sok minden megváltozott. Akkor még a világ a tévéből és a rádióból tájékozódott, ma már az internet és a közösségi oldalak is segítenek: bárki ott „toporoghatott” a londoni St. Mary kórház előtt és várhatott a nagy hírre.

Persze Windsorék is sokat változtak. A friss nagypapa, Károly herceg születésekor Fülöp herceg még squasht játszott a titkárával. Károly viszont már a társadalmi trendet követve ott volt, amikor a néhai Diana hercegnő világra hozta Vilmost. Akinek viszont teljesen természetes volt, hogy jelen legyen a szülőágynál.

Ahogy Katalin és Vilmos 2011-es házasságkötése, a „Cambridge Baby” születése is biztosíték. Garancia arra, hogy a brit királyi család hír marad. Pontosabban újabb fejezettel bővül a Windsor Saga, ez a korábban kicsit porosnak és unalmasnak tűnt, de azért mindig megújulni képes szappanopera. A közönség pedig, s ne felejtsük el, globális méretekről beszélünk, igényli és szereti is ezt a sorozatot. Bármennyire is meseszerűen tálalják a szereplőket, ők bizony ugyanolyan esendő emberek, mint mások. Bizony botlanak, hibáznak és néha félre is lépnek. S bárki beléjük láthatja saját botlását, hibáit, félrelépéseit.

Az angolokat pedig sokan irigylik, hogy nekik van egy ilyen Windsor Sagájuk. Persze más nyugat-európai királyi családokban is házasodnak, szülnek és halnak, de ez a brit szappanopera, ez nagyon különleges. Azon túl, hogy egyesíti a nemzetet, összetartja a különböző etnikumokat és vallásokat, benne van a gyarmatbirodalmi múlt. Nosztalgia egy másik világ után. Miközben a Windsor Saga azt is megmutatja, hogy működik a „társadalmi lift”. Jó családból származó polgárlány is beléphet a koronás miliőbe. Sőt, annak kirakatbabája is lehet, ami persze nem feltétlenül felel már meg a nők ideális társadalami szerepének. Mégis sokak álma a huszonegyedik században is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.