T-listázás

A Hezbollah jelentése: Isten pártja, ám ne értsük szó szerint. Az elnevezéshez a pártokat kutató politológusoknak, no meg feltehetőleg Istennek is lenne egy-két szava. Mindenesetre olyan, mint a színváltós golyóstoll: ha akarom, politikai párt, ha akarom, militáns szervezet. Katonai szárnya az Európai Unióban mostantól hivatalosan is terrorszervezet. Komoly vita volt. A hollandok mellett főleg az uniós nagyhatalmak akarták nagyon, hogy ez megtörténjék a libanoni síita radikálisokkal.

Terrorlistára tenni bárkit is olyan a szűkebben vett Közel-Keleten, mint kis helyen kényes szervet operálni. Gyereklepedő méretű területen öli egyik ember a másikat. Szíriában polgárháború dúl, amely átterjedt a kisebb Libanonra is, miközben egy harmadik szomszéd, Izrael lenne a közös ellenség. Oda is szeretnek átlőni, onnan meg vissza. A Teheránból kistafírozott Hezbollah sok szempontból Irán ugródeszkája a Közel-Kelet ezen részére. Egyben kulcs a szíriai polgárháború befolyásolásához, Aszad rendszere támogatásához a lázadók, köztük a szunnita dzsihádisták ellenében. Kérdés, épp most volt-e a legbölcsebb a terrorlistázást meglépni, a mérsékeltnek tűnő leendő iráni elnök, Haszan Rohani beiktatása előtt, és az izraeli–palesztin tárgyalások pislákoló reménye idején. De az is igaz, az események felgyorsultak a tavalyi, izraeliek életét követelt burgaszi buszrobbantást követően. Így, hogy a szíriai konfliktus is csak elmélyült időközben, a Hezbollah egyre többek szemét szúrta.

A libanoni politikai intézményrendszer kártyavár, patikamérlegen mért felekezeti egyensúllyal. Ebben a Hezbollah, élén Haszan Naszrallah sejkkel, akire síita tömegek hallgatnak, komoly játékos. Szociálpolitikai, karitatív tevékenységet is folytat, amire a világnak azon a táján (is) égető szükség van. De komplett háborút is rá lehet bízni, mint a 2006-os, Izraellel való konfliktus példája mutatta.

A Nyugat szokásos büntető- és jutalmazó rendszerével igyekszik befolyásolni a közel-keleti politikát. Ennek része a beutazási tilalommal, javak befagyasztásával, másoktól való elszigeteléssel, tehát némi gyakorlati következménnyel is járó T-listázás. Brüsszeli félmegoldás: a radikális lépés a teljes Hezbollah listára helyezése lett volna, nem csak a katonai szárnyé.

Ugyanakkor látni kell, a kukoricán térdepeltetés nem feltétlenül tart örökké, különösen ha a nemzetközi közösség érdekei úgy kívánják. Ez is része a „virgácsot vagy szaloncukrot” kínáló befolyásolásnak. Mára az iráni, balos Népi Mudzsaheddin, amely az 1979-es iszlám forradalom idején Khomeiniék oldalán volt, majd szembefordult velük, szép lassan lekerült a Nyugat terrorlistájáról, utolsóként fél éve, Kanadában. Jelenleg Teheránban (és Irakban, ahol befészkelte magát) T-listázzák a Népi Mudzsaheddint, mint az emigrációban működő iráni ellenállás legjelentősebb alkotórészét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.