Két aláírás, három pont

Megint egy lépéssel közelebb került egymáshoz az MSZP és az Együtt–PM. Az utóbbi hónapok vajúdása után már azt is sikernek kell elkönyvelnünk, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon kézjegye a leendő kormányprogram alapjait rögzítő papírra került kedden.

És utána ott lehetne három pont is, a folytatás szükségességének és bizonytalanságának jele. Ami már most a papíron van, azt utólag igazolják, hitelesítik vagy vetik el majd maguk a választások. Az, hogy lesz-e kormányváltás, utána rezsimváltás, főként pedig az, hogy megtörténhet-e, ami az ország eminens érdeke, hogy új politikai korszak veheti, veszi kezdetét. Amihez – a következő parlament erőviszonyaitól függetlenül – a Fidesznek is lesz néhány keresetlen szava.

Messze még a vége, s nem csak a közös jelöltállítási lista miatt. Mert ha meg is egyeznek ketten, a csatlakozni kívánó szövetségesek és szándékaik még sok feszültséget okozhatnak. Köztük a legnagyobbat Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója. Ugyanis annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások mind szűkebben mérik a támogatottságát, Gyurcsány szimbolikus jelentősége, ereje sokkal nagyobb, mint mérhető tábora, s ezt érzi a Fidesz is.

A két nagyobb demokratikus ellenzéki párt amúgy mókuskerékben van. Nemcsak közmorális, hanem politikai érdeke is, hogy előre tisztázza azokat az elvi kereteket, amelyek között kormányozni akar: e nélkül eleve kudarcra lenne ítélve. Tavaly október, Bajnai visszatérése óta „tárgyaljatok!” kiáltásokkal van tele a Fidesz-ellenes közvélemény. Meg azzal, hogy kevés a „vesszen Orbán!” – közös program kell. Azután, amikor a hosszasan kiszenvedett program elkészül, már a kutya sem kíváncsi a szakmai részletekre, mindenki azt kezdi szajkózni: „az embereknek” azonosulást kínáló konkrétumok kellenek. Mi lesz a rezsicsökkentéssel, mi az iskolák államosításával, mi a TEK-kel? Nehéz még a konkrétumokról beszélni, ilyenkor csúszhat ki a szocialisták elnökének száján olyan mondat, mint hogy „a gyerekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók, valamint a nyugdíjasok biztos jobban járnak majd, ha mi kerülünk kormányra”. Ilyenkor menekül Bajnai a „szolidaritás fontosságába”, amire azt kapja, hogy erőtlenül kommunikál. Szinte lehetetlen vonzó szlogenekkel egyszerre elmondani, hogy nem feltétlenül kell minden intézkedését eltörölni az Orbán-kormánynak – a rendszer lényegét kell felszámolni, vissza kell térni az európai polgári parlamentarizmushoz.

Talpalniuk kell tovább a mókuskerékben, mert a közvélemény-kutatások szerint még mindig nem sikerült áttörést elérniük. A többség a regnáló rendszer távozását akarja, de nem érez még elég erős indíttatást ahhoz, hogy csatlakozzon az ellenzékhez. Ennek pedig meg kell értenie: nem annyira politikai, hanem társadalmi indulatok gyűlnek az országban. Ehhez kellene mérnie nemcsak azt, hogy mit lehetne tenni, hanem azt is, hogy mit kell tenni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.