Várkonyi Iván: Yolo

Három nap alatt műfajt teremtett a 444.hu. A két és fél hónapja indított honlap az egyik legjobb kísérlet az újságírás megújítására egy korban, amikor a professzionális (a hírek közvetítéséből élő) embereket időnként simán kenterbe verik az alkalmi zsurnaliszták, a mobilról posztolók. 

Most volt a 444-nek még pár nagy dobása. A hét végén például Bede Márton felállította az élőzés világrekordját a Balaton Soundról szóló – a delírium okozta kieséseket leszámítva – folyamatos közvetítésével, amelynek komoly érdeme a Yolo kifejezés sajtónyelvi meghonosítása. (Yolo – you only live once, vagyis a „csak egyszer élsz” rövidítése).

A lapnak valaki készített egy 14 másodperces videót is, amelyen Orbán Viktor két lánya, Sára és Ráhel két fiatalemberrel táncol nagyon a Balaton Sound VIP-részlegén. A videó egy összeállítás része, amelyben a VIP-ben mulató hírességeket figurázzák ki. Egy szép részletben például Fiala János alszik egy kanapén. Vita arról alakult ki, hogy Orbán gyermekei közszereplők-e.

Az nyilvánvaló, hogy a fesztiválozók azért örökíthetők meg, mert ennek lehetőségét a jegyvásárláskor elfogadják. Tudják: nem feltétlenül csak olyan felvételek készülnek majd, amelyeket a nagyi albumába szánnának, de a nevük sem szerepel majd képaláírásként, hát belefér. Közszereplők – újságírók, politikusok, színészek, megmondóemberek stb. – abból (is) élnek, hogy az arcuk (is) ismert, ezért vállalniuk kell a cikis helyzeteiket is. Fialának azt, ha az ő korában már nem bírja jól a pörgést.

Orbán gyermekei viszont mások: csak attól ismertek, hogy az édesapjuk miniszterelnök. Így – mint azt Tamás Gáspár Miklós meg is írta – joguk van magánélethez, ahogyan szerinte egyébként még a politikusoknak és közszereplőknek is. Elvi állásfoglalásával nincs ok vitatkozni, maradnánk a jogi megítélésnél.

A 444.hu a YouTube videomegosztón tette közzé a felvételét, amely később a zaklató tartalomra való hivatkozással levette azt, majd visszatette. Vélhetőleg elfogadták azt az érvet, hogy Orbán két leányának képmását azért ismeri a közvélemény, mert gyakran jelennek meg a kormányfői kommunikációban a családi életet bemutató videókon és képeken, miközben a miniszterelnöknek módja lett volna (ahogyan más kollégái tették) megkímélni a családját ettől. Édesapjuk közszereplőt csinált belőlük. Az ezzel jár. Ráhel fesztiválrészvétele még azért is hír, mert a fesztiválokról írt szakdolgozatával nyert a Magyar Turizmus Zrt. pályázatán díjat, és az Európa Kemping egyik szervezője is volt már a Volton. Attól persze, hogy valaki dolgozott egy fesztiválszervezőnél, ebből szakdolgozatot írt, még nem lesz közszereplő. Ám ez az érv nem is ezért fontos.

A 444.hu azt mutatta be, milyen előjogokkal jár, ha valaki az elit tagja. Például: ha a kormányfő lánya, esetleg könnyebben talál munkát, kap díjat és gyorsabban jut VIP-belépőhöz. Igen, nem erkölcsös valakit csak az apja miatt megmutatni egy fesztiválon. Ahogy az sem, ha valaki élvezi annak előnyeit, hogy apa nagy ember.

Nincsenek erkölcsi magaslatok. Yolo van, és kész!

(A szerző fesztivál- és VIP-részleg-látogató, a 444.hu-nál több ismerőse dolgozik.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.