Friss Róbert: A pápa igazsága

„A hit igazság nélkül szép mese marad” – írja a napokban megjelent első enciklikájában a március 13-án megválasztott Ferenc pápa, s ennek az igazságnak a nevében minden jel szerint nagyon is komolyan veszi a vatikáni bürokrácia meghirdetett reformját.

Ami nem takar mást, mint hogy próbál viharos gyorsasággal megszabadulni a korrupt hivatalnokoktól, a pénzmosásba keveredett páterektől, s szembenéz a katolikus egyházat a reformáció óta talán leginkább veszélyeztető papi pedofíliával. Az első enciklikát alig egy héttel követte a bejelentés: átalakítják a vatikáni büntetőjogot, hogy az igazodjon a nemzetközi jogrendhez, érvényes lesz nemcsak a Vatikánvárosra, hanem a Szentszék egész intézményrendszerére, azok adminisztratív felelősségével együtt.

Olyan – a Szentszék által már korábban aláírt – nemzetközi szerződések gyakorlati átültetéséről rendelkeznek most, mint az emberiségellenes, a háborús bűnök, a faji kirekesztés, a kínzás, a terrorizmus vagy éppen a korrupció elleni egyezmények, s egyértelműen kimondják például az ártatlanság vélelmének elvét, 30-tól 35 évig terjedő életfogytiglani börtönre változtatva megszüntetik a halálbüntetést. A legnagyobb visszhangot azonban alighanem az váltja majd ki, hogy a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények szigorúbb büntetését helyezik kilátásba.

A szentszéki büntető törvénykönyvbe nem hivatalos előterjesztés nyomán, hanem a pápa „saját elhatározásából” – tehát személyes elkötelezettséggel – konkrétan beiktatják a bűncselekmények sorába a gyermekkereskedelmet, a kiskorúak prostitúcióra kényszerítését, a kiskorúak elleni nemi erőszakot, a gyermekpornográfiát – kövessék el azt a Vatikán területén vagy a Kúria bármely hivatalában. Lehetetlenné kívánják így tenni az ilyen esetek jövőbeni eltussolását.

Közben új fordulatot vett a vatikáni bank, az 1942-ben megalapított, ma ötmilliárd eurós tőkével rendelkező Vallási Művek Intézetének (IOR) legújabb botránya is. A múlt pénteken befagyasztották a pénzmosás vádjával korábban letartóztatott Nunzio Scarano olasz püspök számláit, és mások ellen is vizsgálatot indítanak. A banknál átfogó tisztogatás kezdődött: július elsején lemondásra kényszerült Paolo Cipriani vezérigazgató és helyettese, Massimo Tulli, az ügyészség fontolóra vette bíróság elé állításukat.

A bank kétes ügyletei már eddig sem vetettek jó fényt az egyházi államra, de ennél is többről van szó. Az IOR nem ellenőrizte kellőképpen a számlák tulajdonosait, nem vizsgálta a nagy összegű pénzmozgásokat, amit az Európa Tanács terrorizmus és pénzmosás elleni szerve, a Moneyval tavalyi felülvizsgálatakor szóvá is tett: 16 betartandó alapelv közül kilencben megbuktatta az IOR-t.

A Lumen fidei (A hit fénye) című első enciklikát az egyházfő elődjével, XVI. Benedekkel közösen jegyzi, diplomatikusan hangsúlyozva a folytonosságot, mint ahogyan a kánonjog átalakításában és a vatikáni bank megtisztításában is kiemelik az előző pápa szerepét. A történtek fényében értelmezhető csak igazán, miért is távozott a pápaság történetében szokatlan módon, lemondással februárban a 85 éves XVI. Benedek, aki alighanem joggal érezhette: már csak előrehaladott kora okán sem tud úrrá lenni a Szentszék hatalmasságainak piszkos összefonódásain. Egyelőre az energikus 77 éves Ferenc pápa nagyobb sikerrel látszik járni.

Ferenc pápa köszöntötte a hívőket tegnap az Úrangyala (Angelus) imádsága után a pápa Castel Gandolfó-i nyári rezidenciája előtt
Ferenc pápa köszöntötte a hívőket tegnap az Úrangyala (Angelus) imádsága után a pápa Castel Gandolfó-i nyári rezidenciája előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.