A tanácsadó

Az a férfiú, aki az Európával foglalkozó nemzetközi tárgyalásokon és megjelenéseken Orbán Viktor mellett vagy mögött ül, nem más, mint Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója európai ügyekben. Nyugodt, szinte rezzenéstelen arccal hallgatja főnöke előadásait és beszédeit, amelyekben egyre mélyebbre ássa az árkot Magyarország és az Európai Unió között, és közben ráadásul olyan kifejezéseket is használ, amelyeknek szakmaisága megkérdőjelezhető. Akkor sem vonja össze a szemöldökét, amikor Orbán arról beszél, hogy Európában előszeretettel elnyomják a kis országokat, különösen akkor, ha ráadásul sikeresek is. A miniszterelnök azt is állítja: „Brüsszellel vitáink vannak”, mintha nem tudná, vagy nem akarná tudni, hogy a belga főváros csupán az európai politikai és gazdasági közösségi rendszer jelképe, valójában azonban vitáink a tagállamokkal vannak abban a szövetségben, amelynek tagságáért annak idején a mostani magyar miniszterelnök is lelkesen küzdött. Mintha nem tudná, vagy nem akarná tudni, hogy számos tagállamnak vannak hosszú évek óta érdekellentéteken alapuló súlyos vitái „Brüsszellel”, és ezeket kemény, de sportszerű tárgyalásokkal igyekeznek feloldani. Meg ilyeneket is mond: „Az Európai Unió azt akarja, hogy a rezsicsökkentés helyett megint emelkedhessenek az árak.” Mintha legalábbis a magyar élelmiszerek adószintjéről is külföldi összeesküvők tehetnének. Mint tudjuk, ezért csak rutinból írom le: míg Nagy-Britanniában nulla, Ausztriában 10, addig nálunk 27 százalékos áfa terheli az élelmiszereket.

„A Tavares-jelentés csorbítja Magyarország szuverenitását”.

Tudjuk, hogy nem csorbítja.

Mire gondol ilyenkor Gottfried Péter, a miniszterelnök főtanácsadója? Az a férfiú, aki szinte mindent tud az Európai Unióról, aki dolgozott az inkriminált Brüsszelben, a magyar uniós képviseleten, aki 1998 és 2002 között – e sorok írójának főnökeként – a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának vezetője, 2005 után az Európai Ügyek Hivatalának alelnöke volt.

1998-ban Londonban, brit uniós szakértőkkel a magyar uniós felkészülésről folytatott tárgyalása után együtt sétáltunk vissza a nagykövetségre.

– Magyarország számára az egyetlen lehetőség az uniós tagság és az integráció – mondta akkor, majd a rá jellemző fanyar mosollyal hozzátette. – Lehet kellemesen integrálódni és lehet kellemetlenül integrálódni. Remélem, hogy mi az első lehetőséget választjuk.

Most pedig rezzenéstelen arccal hallgatja, hogy miket mond a miniszterelnök. Vajon milyen tanácsokat ad neki?

A szerző visszavonult diplomata

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

– Nem tudom, nem olyan egyértelmű... Most vagy egy erőművész jön, vagy egy bohócszám!
– Nem tudom, nem olyan egyértelmű... Most vagy egy erőművész jön, vagy egy bohócszám!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.