A nyugdíjasok későn halnak?

Megrökönyödéssel hallgattam az ATV május 30-i Mészáros Antónia által vezetett műsorában Kiss Zoltán bloggert. A radikális nyugdíjcsökkentés élharcosaként mutatták be Kisst, aki mozgalmat indít célja elérése érdekében. Azt állította, hogy „a jelen nyugdíjasai felélik a jelen és a jövő erőforrásait”.

Ez a gonosz, igazságtalan mondat a műsor elején felháborított, de ezzel nem volt vége. Különösen azt tartottam ízléstelennek, amikor arra utalt, hogy az élet ledolgozása után – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – úgy van rendben, ha a nyugdíjas viszonylag rövid időn belül meghal.

A terjedelmes blogger nem keltett olyan benyomást, mint aki elől „felélik az erőforrásokat”. Sőt, úgy tűnt, bőséges és „megfelelő erőforrásokkal rendelkezik”.

Nem tudom, végiggondolta e a blogger, hogy a nyugdíjas nem nyugdíjasként jön a világra, hanem egy élet munkája, adó- és járulékfizetés után, törvények alapján válik azzá. A mai nyugdíjasok annak idején biztosították a blogger megfelelő erőforrásokhoz jutását, és nem hánytorgatták fel neki, hogy ő feléli azokat. Pedig a ma nyugdíjasainak egy része fizetett jóval magasabb közterheket is, mint amit ma kell, amiket a blogger nagyon sokall, olykor akár 60 százalék szja-t, plusz a magas járulékokat, miközben gyakran dolgozott 12-14 órát is még hétvégeken is.

Valószínűleg ezt a blogger nem tudja, mert akkoriban még az erőforrások felélésével foglalatoskodott.

Nem értem azt sem, hogy a blogger miért választja el élesen az „erőforrásokat felélő” nyugdíjast az aktív dolgozóktól. Hiszen az aktív munkaviszony következménye a nyugdíjas időszak. Aki dolgozik vagy dolgozott, az joggal várja el, hogy megfelelő feltételek teljesítése esetén a törvény által megillető nyugdíjban részesülhessen. Különösen aljas és erkölcstelen dolog a részéről, hogy annak a generációnak a járandóságát akarja csökkenteni, amely már megdolgozott érte. Ez egy egyszerű és kényelmes megoldás neki, fel sem merül benne, hogy ötletekkel álljon elő a szürke- és a feketegazdaság, az adóelkerülés felszámolására, a külföldre vándorlás csökkentésére, hogy a jelen generáció is be tudja fizetni a megfelelő adó- és járulékterheket. Ha mindenki befizetné a valós közterheket, akkor Magyarország még jobban teljesítene.

Bán András

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.