Fidesz Power

Egyre nehezebben oszlatható el a gyanú, hogy az üzemanyag-jelölés megint csak egy fideszes üzlet egyoldalú haszonnal, amelynek a végén újabb milliárdok kerülnek baráti zsebekbe. Hogy hirtelen az egészet a választások utánra tolják, nem egy kőkemény szakmai megalapozottságú rendszer létrejöttének képét erősíti, hanem inkább azt, hogy a Fidesz csúcsain is megy a bunyó.

Az üzemanyag-jelölési üzlet „jó kezekbe” kerülését az illetékesek nem is igyekeznek túlságosan cáfolni, a tájékoztatás kimerül néhány csacskaságban, inkább csak megfontoltan hallgatnak. És persze nyertesként megjelent egy cég, amelynek tulajdonosáról (láss csodát!) kiderül, hogy jól tud üzletelni a Simicska–Nyerges-páros érdekeltségeivel.

A Fidesz-hátország állítólag zseninek szólíttatja magát, de a faék ehhez a találmányhoz képest atomerőmű. Kell még évi néhány milliárd? Miért ne? Mindig kell. Végy egy bonyolult iparágat, ahol szigorú arccal minden maszlagot el lehet adni. Az energiaipar ilyen. Végy hozzá néhány szakértőt, tudásuk biztosítja a balesetmentes működést, hűségük a pénzt. És már be is jelentheted: bajban a haza, de megvédjük, ennyiért, lehet a kasszához fáradni. Mi az a literenkénti pár forint az autósoknak, viszont a jó oldalon összegyűlik belőle évente legalább 10-20 milliárd.

Az, hogy a Rogán Antal nem meggyőző indoklásával útjára indított, a szakma tiltakozását kiváltó rendszer leendő nyertese környékén ismerős nevekre bukkanunk, az egyáltalán nem meglepő. Az egyetlen érvényes pályázatot beadó egzotikus vállalkozás társcégei már ma tetemes közpénzt szakítanak az állami MVM-től. Annál inkább fura, hogy Rogánék az ügy levezénylését az eddig stratégiai tárolást végző, inkább a Molhoz közel álló Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetségre (MSZKSZ) bízták. A szabály ugyanis nem jó a Molnak. Annak a Molnak, amelynek alelnöke az OTP-vezér Csányi Sándor, és amelyben eddig nem sikerült számottevő teret nyernie a Simicska–Nyerges-érdekkörnek.

A vámőrség meg az MSZKSZ pedig a felmerülő felvetések kapcsán (ez egy értelmetlen, az olajbűnözőknek kedvező, sugárzó izotópokkal játszó, a kútcégekkel elvitetett pártfinanszírozási balhé, önellentmondásos, betarthatatlan, hiányzó szabályokkal stb.) leginkább arra szorítkozik, hogy kijelentse, ő csupán parancsvégrehajtó.

A rutinszerű történetben azonban jött egy teljességgel szokatlan csavar. A Csányival rosszban biztosan nem lévő belügyminiszter által kormányjóváhagyással beterjesztett törvényjavaslat egy passzusa alapján ugyanis jövő július 1-jére halasztották a rendszer bevezetését. Tényleg furán hangzana a választási kampányban, hogy a fideszes gazdasági nagyágyúk farvizén egy baráti cég jó pénzért sugárzó izotópot tölt az üzemanyagunkba.

Ez azonban nem szokta zavarni a kormányzó erőt. Inkább úgy tűnik, hogy zavar van az erőben. Egy Rogán által forszírozott törvénynek ugyanis nem szokott csak úgy keresztbe tenni Pintér belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.