Több jókedvet kérek!

Kicsit több jókedvet kérek, mert nekem sincs jókedvem! – mondta a vevőket félretolva a pult mögött álló trafiktulajdonosnak a közszolga. Neki ugyanis fotóznia kellett a még éppen nyitva tartó, de halálra ítélt dohányboltban.

Mint kiderült, fényképeket készít a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. azokról az üzletekről, amelyek bezárnak. Hogy a gyűjtemény milyen célt szolgál, azt nem kötötte a fotós a trafikos barátom orrára.

„Ezeket nyírtuk ki!” című katalógushoz készülnek a felvételek a tulaj szerint, ő ezt a munkacímet adta annak, hogy a cigarettásdobozoktól lassan megváló pultját megörökítette a halhatatlanságra készülő cég megbízottja. Lehet, hogy ejtette a kedvese, azért nincs jókedve?

Nem úgy a trafikosom, aki széles jókedvében be is adta a kormányfő által meghirdetett „méltányossági” akciópályázatra a jelentkezését. Ebben a második körben még közel 300 trafikos reménykedik fél lábon állva a negyvenezerből, akinek az új dohánykoncessziós pályázattal elrabolták cigarettaárusítási jogát, megélhetésének alapját. Az életben maradásban már csak ez a kis töredék csapat bízik, a régi kereskedők egy százaléka sem. Leporszívózott, üresen álló polcai előtt – még reménykedve. Oda még elektromos cigarettát sem pakolhatna a jövőben, mert a hagyományos dohánynál jóval kevesebb karcinogén anyagot tartalmazó áru forgalmazását éppen most tiltotta be az Országgyűlés. És azért maradtak ilyen kevesen a még remélők, mert a kiírási feltételek szinte teljesíthetetlenek: 20 éves egy helyben üzemelés, a bevétel 80 százaléka az alacsony árrésű dohánytermékből származzon.

Orbán felcsillantotta a reményt a reményvesztetteknek, ám arról már nem ő gondoskodott vélhetőleg, hogy ez minél szűkebb kört érintsen.

Ám az album a jelek szerint készülhet az utókornak. Itt láthatók azok, akik nem voltak benne a Lázár János-os, Continental Zrt.-s Sánta-bizniszben, sem az itt Lázárral szemben kétségkívül alulmaradó Orbán Viktor felcsúti-alcsúti spanjai, azok rokonai, építőipari alvállalkozói dohányüzletében. A fotóarchívum lehet egy kutatás része is. Lehet kukucska, mustra, melyik boltra tegyünk visszautasíthatatlan ajánlatot, miután tönkretettük. Kizárólag gyermekeink, a jövő nemzedékek káros szenvedélytől való megvédése érdekében. Ezer klasszikusan és színtisztán csak trafikos végképp veheti a kalapját. Tessék, csak tessék továbbmenni, vidám kis börze ez, nincs itt semmiféle tragédia, drámai látnivaló.

Azon a közel 1500 településen is kéretik a csíz, ahol nincs trafik. Indulnak a mozgóárusok. Tessék felébredni és elindulni! Összetalálkozni velük a pusztában! A feketepiac bemelegít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.