Tolltörténet másképp

Horn Gyulára emlékezve Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök felidézte, hogy a vatikáni szerződés ünnepélyes megkötésekor a tintatartóból hiányzott a tinta, II. János Pál pápa nem tudta mivel aláírni a dokumentumot. Horn – mondta a püspök – rögtön előkereste a saját tollát, és már nyújtotta is a pápának. A miniszterelnök tollára végül nem volt szükség, a pápa munkatársai gyorsan gondoskodtak megfelelő íróalkalmatosságról. (Gyulay Endre: Jobbat akart, Népszabadság, 2013. június 20.)

1997-ben a Magyar Rádió tudósítójaként ott voltam a Vatikánban a szerződés aláírásakor, pár méterre álltam az asztaltól. Horn partnere Sodano bíboros volt, az akkori államtitkár. Már csak azért is, mert a pápa soha nem ír alá szerződést, még államfővel se, akinek protokollárisan azonos szintű partnere lenne. (II. János Pál csak az aláírás után fogadta rövid időre Horn Gyulát és legszűkebb kíséretét.)

A történelmi pontosság kedvéért: a tolltörténet Sodanóval esett meg, Gyulay püspök 16 év után rosszul emlékezett.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.