Szőcs László: Karzai non coronat?

Afganisztáni Iszlám Emírség: e (csütörtökre már eltávolíttatott) felirat alatt nyílt meg a héten Katarban a tálibok irodája, és alighanem „ásványvíz-pogácsa” várja már a tárgyalópartnereket. Egyelőre azonban homokszem került a gépezetbe. Amerika Karzai afgán elnököt próbálja nyugtatni, aki betart, egyúttal az amerikaiakkal folytatott biztonsági egyeztetéseknek is. Sértettsége részben érthető: e fenti néven hívták Afganisztánt a tálibok 1996 és 2001 közötti (rém)-uralma idején. És mivel rengeteg sérelmet gyűjtött már be Karzai az elmúlt évtizedben az USA-tól és szövetségeseitől, a legkevésbé sem hiányzik neki, hogy még a tálibok is törjék a borsot az orra alá. Azt sem feledheti, még két éve sincs, hogy lépre csalták, és megölték elődjét, Burhanuddin Rabbanit.

Más kérdés, hogy reális-e Karzai helyzetértékelése. Az amerikaiak hátán került hatalomra. Csúfolták az afgán főváros polgármesterének, arra utalva, hogy az ország nagy része felett egyáltalán nem gyakorolt ellenőrzést, és utaltak rá: jól teszi, ha az amerikaiak távozása után is kommandósokkal véteti körül magát, mert különben lámpavason végezheti. Hitelességi problémával is küzdött, korrupciós ügyekbe keveredett. Minden bizonnyal ő és az amerikaiak is többször úgy gondolták már, jó alaposan bevásároltak egymással...

Nem klasszikus báb Karzai, demokratikus legitimitással is sikerült aládúcolni. Viszont a 2001 októberében, a szeptember 11-i terrortámadásokra válaszul megindított háború az Egyesült Államok és a tálibok, illetve szövetségeseik háborúja. Csak a „jók” oldalán 15 ezer ember vesztette már életét, beleértve az afgán kormányerők veszteségeit és a hét magyar áldozatot is. Természetes ugyanakkor, hogy nincs békemegállapodás az adott ország hivatalos képviselete, így Karzai nélkül. De az, hogy a NATO minden sarkon elismétli: 2014, a tervezett (érdembeli) kivonulás után sem felejti el Afganisztánt, azt is jelenti, egyelőre nem lehet magára hagyni a kabuli kormányerőket. Egyrészt, mert nem elég erősek ahhoz, hogy megvédjék országukat. Másrészt a szövetségesek, így a magyarok is, az elmúlt évtizedben számos civil fejlesztési programot fejeztek be az országban, így maguk is az új Afganisztán kockázatviselői.

Kár lenne veszni hagyni mindazt, amit a polgári lakosság, így a mentálisan talán még menthető, iskoláztatható jövő nemzedék érdekében véghezvittek. Az is világos, hogy a „jók harca a gonoszok ellen” elméletén folt esik azzal, ha tárgyalni ülünk le az eddigi első számú közellenséggel. Ez így van, de a világpolitika nem esti mese, amit jóéjtpuszi követ. Lehet orwelli módra azt állítani, „Óceánia sohasem volt szövetségben Eurázsiával”. De őszintébb belegondolni, hogy a tálibok, akiket még a szovjet megszállás alatt sikerült túl jól megtámogatni, idővel szépen felszívták magukat, kibekkeltek egy bő évtizedet. Sőt Katarban már faxszámuk is van, érdeklődve várják az esetlegesen felvetődő kérdéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.