Friss Róbert: Globális satu

Az uniós pénzügyminiszterek pénteken pecsétet ütöttek az Európai Bizottság május végi javaslatára, kilenc év után megszűnt a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás. Az uniós pénzügyminiszterek rábólintottak, hogy a magyar költségvetési hiány minden valószínűség szerint alatta marad az – egyébként realitásában sokak által vitatott – háromszázalékos korlátnak. A döntéshez az első Varga-csomag első lépcsőfokát tudták csak figyelembe venni, vagyis a költségvetési kiadások 93 milliárd forintos zárolását, hivatalosan nem számolhattak a múlt hétfőn bejelentett újabb „bevételnövelő intézkedésekkel”. Ezek indoklása – csökken az infláció, elmaradnak a tranzakciós illetékbevételek – keresett ugyan, de a valóságban a nemzetközi pénzpiacokon utóbb történtek igazolták az óvatosságot.

Mert ha megszűnik egy probléma, támad több másik. Színre lépett például szerda este Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, és közölte: a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő pénzpótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust, a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. Azaz: leállhat a pénzjegynyomda, az amerikai kormány mesterséges gazdaságélénkítési fegyvere, s ha a gazdaság tartósan feléled a válság utáni kómából, az élet visszatérhet a normális – állam nélküli – kerékvágásba.

Nem lehet csodálkozni, hogy Bernanke szavai nyomán pánik söpört végig a pénz- és tőkepiacokon. Estek az amerikai, erős nyomás alá kerültek az ázsiai és az európai piacok. Felerősödtek a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek, miután a befektetők pesszimizmusát fokozta a csalódást keltő kínai feldolgozóipari adat is. Közben csaknem hároméves mélypontot ütött meg az arany árfolyama, amely 1300 dollár alá is esett (sokan már az ezerdolláros ár lehetőségén rémüldöztek), mert az arany elvesztette menedék-befektetés jellegét az elmúlt időszakban. Mindez azt jelzi, hogy a piac elkényelmesedett a Fed árnyékában, másrészt, hogy nem elég erős a hit abban, hogy az amerikai gazdaság, ha tántorogva is, de a saját lábára állva kiléphet az intenzív osztályról.

Mindenesetre a világban megkezdődött az általános piaci korrekció, amely alaposan keresztbe tehet azoknak, akik hosszú távra alapoztak rövid távú feltételek közepette. Például az átmeneti túlzott pénzkínálatra, amely lenyomta a magyar államadósság-kockázatot is, s egy ideig igazolta a kormány IMF-hitelt negligáló, a piaci hitelfelvételt előtérbe helyező politikáját. A Fed bejelentése után többheti csúcspontra, jóval 300 bázispont fölé emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége. Vagyis drágább lesz a hitel. Az euró ismét háromszáz forint körül járt, ami meglehet éppen jó hír az exportálóknak, de rossz a devizahiteleseknek, és befullasztja azt a még meglévő kis kényszert is, amely tartós életképességet ígérő szerkezetváltásra ösztönözhetné az éppen vegetáló exportálókat.

Az uniós satu globálissá vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.