Fűnyíróval a forróság ellen

Dél-Európában már régen megtanulták, miként lehet szárazságban kertészkedni, nekünk most kell. Egyre forróbbak és hosszabbak ugyanis a nyári száraz periódusok. Mindez meg sem kottyan a karbantartott gyepeknek, hiszen az itthoni gyepalkotó fűfélék inkább szárazabb, mint csapadékosabb vidékre valók.

Viszont a legyengült, gazos pázsit bajba kerül. Bár a gyeptelepítési időszak vége felé járunk, de még most sem késő a melegedő időhöz alakítani az otthoni gyepművelést.

Mindenképpen változtatni kell a megszokott kertfenntartási módszereken. Elsőként a fűnyíró vágásmagasságát kell növelni. Meleg nyarakon a díszgyepek ideális magassága hat-nyolc centi, ehhez viszont a fűnyíró késének négyhat centi magasságban kell forognia. Ugyanezek az arányszámok a sportolásra is igénybe vett gyepeknél három-öt, illetve négy-hat centi. Ez a gyepmagasság biztosít kellő árnyékot, így védelmet a növénykék szaporodó alsó részének. De a nagyobb növénytömeg egyben erőteljesebb gyökeret is jelent. Mindezzel a gyökértömeg gyarapodását, vagyis a tápanyagtartalékok felhalmozódását sikerül elérni.

A levágott nyesedék szempontjából kétféle technológia létezik: eltávolítása és gyepen hagyása. A hobbifűnyírók többsége gyűjtőkosaras, ezek, ha száraz füvet vágnak, a nyesedék döntő részét összegyűjtik. A friss fű összeszedése lassítja a nyírást, és viszonylag nagy tömegű lesz az összegyűjtött nyesedék. Gyorsabban lehet haladni, ha csak nyírnak, és később a száradó füvet, a szénát gyűjtik. A sziszifuszinak tűnő munka jó tornának is, de gyorsítják és könnyítik a feladat végrehajtását a speciális, ferde ujjú begyűjtőgereblyék. Jó azt is tudni, hogy a levágott fű a tűző napon két-három óra alatt hetedéretizedére szárad, ami nagyban megkönnyíti elhelyezését. (Aki komposztot készít belőle, annak a friss gyűjtés ajánlható.) Egy másik megoldás, ha a levágott fű a gyepen marad. A nagy tömegben ott maradó, hagyományos géppel levágott fűmaradék kárt is okozhat, mert filcesedést, tömörödést, levegőtlenséget, a gyomok és a moha terjedését – általában a gyep romlását – okozhatja. Segíthet az egyenletesebb terítésen, ha a fűnyíró ajtaját felkötik, így a kések nagyobb távolságra dobják a füvet. Fontos lenne, hogy ne egymás melletti sávban, oda- vissza tologassák a nyírót, hanem a gyep széléről indulva, körben haladva. Ilyenkor nem sávokba, hanem egyenletesen terít a gép. Ez a hosszú szálak miatt még nem igazi mulcsozás, de az ilyen nyesedékszőnyeget is hamar átnövi a fű.

Az igazi mulcsozás a forróságban hasznos, de ehhez különleges fűnyíróra van szükség. Nem elég, ha csak a hagyományos készülék kiömlő nyílását lezárják, szűkíteni kell a vágóházat, és a kést is alkalmassá kell tenni a többszöri vágásra. Ilyenek viszont az önjáró, ügyes, de igen drága akkumulátoros gépek. Vásárolhatók mulcsozni is képes nagyobb fűnyírók, ezek is jóval drágábbak hasonló teljesítményű klasszikus társaiknál. De egy ügyes kezű kertbarát maga is átalakíthatja műanyag dobozos készülékét. A lemezzel ki kell bélelni a fűnyíróháznak azt a részét, ahova a forgó kés felveri a levágott füvet, fontos, hogy a kidobónyílás is le legyen zárva. Ezt mobil módon is meg lehet tenni, így a kidobónyílás felszabadítása után a gép fűgyűjtője is használható. Javítja a mulcsozás hatékonyságát, ha a kés éles, és sarokcsiszolóval sikerül slicceket vágni a kés meghajlított légkeverőpropeller-éleibe.

A mulcsozás lényege, hogy a házon belüli légkeverés révén a levágott füvet újraaprítják a kések, s ebből egyrészt természetes zöldtrágya képződik, ugyanakkor ez a mulcs a gyep számára visszatartja a nedvességet. A mulcsozást választóknak figyelni kell a gyep egészségére – ha romlik, akkor érdemes szellőztetés után visszatérni a hagyományos módszerre – és arra, hogy a fűnyírás után néhány napig csak alapos cipőtisztítás után lépjenek a kertből a lakásba, ha el akarják kerülni a botrányt a behordott fűszálak miatt.

Legközelebb a forróság idején hasznos öntözésről írunk.

KORÁBBI CIKKEK

www.nol.hu/kertesz

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! peter.czauner@partner.nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.