Zalán Eszter: Adok-kapok

„Súlyosan elfogult a szerdán elfogadott Tavares-jelentés szövege, de ez várható is volt, hiszen politikai kampány folyik az unióban, mert kevesebb mint egy év múlva európai parlamenti választások lesznek.” „A fideszes európai parlamenti képviselőcsoport szerint az alapvető jogok magyarországi helyzetéről az EP illetékes szakbizottságában szerdán elfogadott Tavares-jelentés nem más, mint az európai baloldal pártdiktátuma.” Így írta le Győri Enikő külügyi államtitkár és a Fidesz EP-delegációja a Tavares-jelentés szerdai elfogadását. Pedig annyi történt, hogy egyévnyi munka után a szakbizottságban szavaztak, s több jobboldali képviselő tartózkodása mellett átment a valóban kritikus szövegtervezet.

A magyar kormány összehangolt támadást lát az őt ért kritikákban. A támadók frontja az amerikai Kim Lane Scheppelén át a portugál Rui Tavaresig húzódik, de benne vannak jobboldali politikusok is, mint Viviane Reding vagy Neelie Kroes. Van, aki szerint nem véletlen, hogy június végére készült el az Európai Bizottság a negyedik alkotmánymódosításokkal kapcsolatos aggályokra adott válaszok elemzésével, s hogy pont most zárják le a Tavares-jelentést is, továbbá két év után pont most kerül napirendre az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén Magyarország megfigyelés alá helyezése. Az európai intézmények azon igyekezete, hogy nyomás alatt tartsák Magyarországot, a kormány számára nem jelent mást, mint hogy életben akarják tartani a „magyar ügyet”, így tematizálnák baloldali, illetve egyéni politikai érdekek mentén az európai választásokat.

A magyar fél kifogásolja azt is, hogy egyes intézmények, személyek saját hatáskörüket túllépve próbálják kezelni a magyar ügyet. Na igen, Európának nem kis kihívást jelent Orbán Viktor és alkotmányozása, a helyzet feloldása láthatóan új mechanizmusok születését eredményezi. A „négyek levele”, a finn, német, holland és dán külügyminiszter kezdeményezése a jogállamiságot uniós szinten ellenőrző eljárás életre hívásáról pont erről szólt. Ezekben az országokban ugyanis téma az, hogyan történhet meg mindez az egykor „éltanuló” Magyarországon.

Rosszindulatot és támadást feltételez a kormány mindenhol, minden irányból. Az egyik ügyünkben, az EU-s támogatások részleges visszatartásának kérdésében (amelyben a mérnökök kamarai regisztrációja miatt az Európai Bizottság egyelőre felfüggesztette bizonyos támogatások utalását) a kormány szerint legalábbis gyanús, hogy miért most csinál problémát ebből a bizottság, hiszen ez a magyar gyakorlat 2007 óta. Rosszindulatot feltételeztek az elhúzódó túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban is. Pedig ennek oka az inkompetencia ugyanúgy lehet, mint az, hogy a magyar kormány eljátszotta a bizalmat, így pusztán csak arról van szó, hogy jóindulatot nem várhat el.

Tény, hogy lassan kampány van. Európában is, de Magyarországon is. Az is tény, hogy rengeteg az opportunista politikus. Európában és Magyarországon is. Viviane Reding az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, Orbán Viktor pedig miniszterelnök. Az adok-kapok nem most kezdődött, és nem is várható, hogy hamarosan véget ér.

 

Képviselők szavaznak az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságában a Magyarországot elmarasztaló határozat tervezetéről
Képviselők szavaznak az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságában a Magyarországot elmarasztaló határozat tervezetéről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.