Friss Róbert: Szódabikarbóna

Mélyen lebecsülnénk az embereket, ha úgy gondolnánk, hogy a magyar parlament híven tükrözi a nemzet szellemi színvonalát. Mert nem létezik értelmes ember, aki olyan egyszerűen próbálná csillapítani az ország saját múltjára vonatkozó, hisztérizált emésztési nehézségeit, hogy rábízza egy méltatlan kompromisszumban született szódabikarbóna örvényre.

A parlamenti egyezség lényege, hogy ahol egy holokausztáldozat zsidó vagy egy náci-nyilas feltűnik, feltétlenül mellé kell tenni egy kommunista bitangot. Ha Auschwitzot említjük, ott elő kell hozni Recsket, mert a parlament politikai gyomrának és béltraktusának háborgása csak ezzel enyhíthető. Így szavazta meg hát a Ház, hogy ajánlásként a kerettanterv részévé tegye a recski és az auschwitz-birkenaui emlékhely, valamint a Terror Háza iskolai látogatását, tudomást sem véve arról, hogy Auschwitz és Recsk is a polgári demokrácia elleni aberrált támadás volt, amelynek békés lebontásán amúgy oly eltökélten szorgoskodik a mai hatalom.

A törvényt megszavazták, mindenki álomra hajthatja megkönnyebbült fejecskéjét. Megfeledkezhet a törvény vitájáról, amelyben a volt jobbikos, most független antiszemita Lenhardt Balázs „úgynevezett holokausztáldozatokról” beszélt, s ahol a háttérben harmadszorra szabtak ki – intézményesítettségében bornírt – pénzbírságot a jobbikos Novák Elődre, mert a kulturális és sajtóbizottság ülésén „szocionistázott”. És ahol a háttérben a miniszterelnök – Gyöngyösi Máté felszólalásának (itt lenne az ideje listázni, hogy „különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent”) – utójátékként semmi akadályát nem látja, hogy a képviselők önkéntesen nyilatkozzanak esetleges kettős állampolgárságukról, mert Orbán szerint ezt a honanyáknak és -atyáknak kell egymással megbeszélniük. Ebből a pitiáner szellemi zagyvalékból kínálnának hát kiutat a jövendő nemzedékeinek az ajánlott kirándulásokkal. Történelemtanítás helyett retrospektív történelmi kiruccanást, az illusztrációk megtekintését, bár arra a törvényhozók is emlékezhetnek, hogy az osztálykirándulások nem éppen a tanulmányi értékeik miatt válnak maradandó emlékké.

Amúgy, volna javaslatom, hová küldje tanulmányi kirándulásra a diákokat a parlament. Mondjuk, az éppen dúló török tüntetéssorozathoz, hadd legyen személyes tapasztalatuk arról, hogy az unió határán egyensúlyozó országban hogyan csapnak össze nem a múltban, hanem élőben, erőszakos, szemkilövős könnygázfelhőben az iszlám konzervatív autokrácia és a polgári demokrácia hívei. Hogyan születik a történelem. Ha valakinek ez sok, utaznia sem kell. Vámosszabadi vezetése éppen minden eszközzel azon van, hogy ne létesülhessen menekülttábor a település és az ország határán. A diákok ebből is láthatják, mivé lesz egy ország közmorálja, ha befogadó demokráciából kirekesztő lesz, amely megtagadja a helyet a nap alatt a nyomorultaktól, akár kívülről, akár belülről kérnek segítséget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.