Létrejön az unió közös menekültügyi rendszere

Az európai országok jogi és erkölcsi kötelessége, hogy biztosítsa az Európából, valamint a kontinensen kívülről érkező menekültek védelmét és szabadságát. A napokban fogadták el azt a jelentős jogalkotási reformok jellemezte uniós csomagot, mely hatékonyabb garanciákat biztosít az üldöztetés elől menekülők jogait illetően. Ennek révén létrejön az unió közös európai menekültügyi rendszere.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács éveken keresztül munkálkodott egy átfogó, a menedékkérőkkel való elbánást meghatározó jogi keret megalkotásán. Az uniós menekültügyi rendszer reformjával kapcsolatos jelenlegi megállapodás fontos vívmánynak tekinthető. Eredménye és letéteményese a közel öt évig tartó, gyakorta nehéz tárgyalások szereplői politikai akaratának és elszántságának. Mindez emlékeztet arra, hogy az Európai Unió alapkövei közé tartoznak azok az értékek, melyek rögzítik az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását. A megállapodás rámutat, hogy a menedékjog előmozdítása a szabadság és az igazságosság térségének létrehozására irányuló uniós erőfeszítések középpontjában áll még a gazdasági válságban is.

Menekültügyi politikánk mindeddig aggályosnak bizonyult, és a teljesség hiánya jellemezte. A menedékjog iránti kérelmek elbírálása, a menedékkérőknek biztosított körülmények, valamint a rájuk vonatkozó eljárási jogok tekintetében uniószerte jelentős eltéréseket mutatnak, ami aláásta menekültügyi rendszerünk hitelességét és hatékonyságát.

Ez mind a menedékkérőkkel, mind a befogadó országokkal szemben igazságtalan, és főként ez indokolja, hogy kevés tagállamunk fogad menedékkérőket, ám az érintett országokban a jelenség aránytalanul nagy mértéket ölt. Az unión belül amenedékjog iránti kérelmek 70%-átmindössze öt tagállamban nyújtják be, közéjük tartozik Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság, ám olyan kisebb államok is, mint Belgium és Svédország.

Az elfogadott jogi keret részletes közös szabályokat állapít meg, egyértelmű követelményeket határoz meg a menedékjog iránti kérelmek elbírálására vonatkozóan, továbbá hatékonyabb eljárásokat és kedvezőbb körülményeket biztosít a menedékkérőknek.

A kiszolgáltatott személyek egyes csoportjainak – különösen a kiskorúaknak, valamint a kínzás vagy erőszak áldozatainak – konkrét garanciákat nyújt, ezenfelül pedig kifejezetten előírja, hogy a tagállamoknak tartózkodniuk kell a menedékkérők őrizetbe vételétől.

Azok esetében, akiknek elfogadják a menedékjog iránti kérelmét, és ezáltal nemzetközi védelemben részesülnek, az új szabályok összehangolják a státusszal járó előnyöket, elsősorban az egyszerűsített tartózkodási jog és a foglalkoztatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférés terén.

A következő lépés az említett változások tényleges megvalósítása Európa-szerte, biztosítva a közös szabványok gyakorlati alkalmazását. A jövőben erőfeszítéseinket olyan gyakorlati intézkedésekre összpontosítjuk, melyek az egész unióra kiterjedően biztosítják a magas színvonalat. Az Európai Unió nemcsak a saját polgáraival szemben felelős az emberi értékek védelméért, hanem a nemzetközi közösség meghatározó tagjaként részt kell vállalnia azok befogadásában, akik háború és üldözés elől keresnek menedéket. Kötelességünk mindenkit emberhez méltó bánásmódban részesíteni – amennyiben jogosultak a védelemre –, tisztességes életre való kilátásokat biztosítani, és lehetőséget teremteni arra, hogy itt, Európában társadalmunk részeseivé váljanak. Meggyőződésem, hogy az egyetértésben kidolgozott új, közös európai menekültügyi politika jogi kerete törekvéseinket valóra váltja.

 * A szerző az Európai Unió belügyekért felelős biztosa.


A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.