Hazánk Európa

Tisztelt Mihályi Gábor Úr! Csak nehogy Ön is úgy járjon, mint a spanyol kommunista, aki hazatérve megdöbbenve tapasztalta, hogy a Franco-diktatúra nem úgy működik, mint ahogy kommunista főnökei kintről látták.

Ön az EU védelmében ugyanúgy érvel, mint ahogy valamennyi idealizált reklámkampányban az EU-vezetés is elmondja: Mit akartok, nyitva vannak a határok, mindenki oda megy, ahová akar, ott dolgozik, ahol akar. Na, látjátok, tisztelt góbé barátaink, ültessétek fel azt a gyereket az első vonatra, hadd tanuljon egy kicsit a Sorbonne-on, mi a fenének kell ide autonómia, megvan itt minden. De meg ám! Hallott Ön arról, hogy az RMDSZ mozgalmat szervez a romániai közigazgatási tervek ellen, melyek területi átrendezéssel mindenhol kisebbségbe szorítanák a székelyeket?

Az európai egység gondolata szép (hál’ isten már senki nem turkál a bőröndömben, ha átmegyek Ausztriába), de kérdezné már meg román szomszédunkat, ha ennyire européerek lettünk, akkor minek kell kikiáltani, hogy Románia nemzetállam – szerintük székelyek és románok legyenek büszkék arra, hogy az ősi római kultúra részesei lehetnek.

De ha annyira európaiak lettünk, akkor nem mindegy, hogy milyen állampolgárok vagyunk? Nem bizony, mert szlovák szomszédaink úgy „megmogyorózzák” azokat, akik a szlovákon kívül valamilyen más állampolgársággal is kacérkodnak, hogy egy másik állampolgárság elnyerése egyenlő lenne a kérelmező egzisztenciális megsemmisítésével.

Tisztelt Mihályi Gábor!

Ön feltehetőleg sokat utazik, ha netán egy napon Barcelonában járna, azt még elnéznék Önnek, hogy Ön a Real Madridnak drukkol, de azt sehol se mondja, hogy nincs szükség autonómiára. Mert megverik.

De lehet, hogy egy napon Temerinbe is eljut. Ha esetleg néhány barátjával kissé beborozva estefelé hazafelé ballagna, és magyarul beszélne, az Ön helyében nem tenném. Mert megverik.

Így áll a mi európaiságunk manapság. Ön úgy érvel, mint az Ön által említett párt ideológusai. Életidegenül. A valóság más. Sajnos.

Szívélyes üdvözlettel:
Szepesi István Szombathely

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.