Népbutításaink ellen

Ellentétben Révész Sándor állításával, napjaink „Wesselényi Miklós”-utánzata nem bolseviki. (Omnia vincit, Népszabadság, 2013. június 11.)

Még Sztálin kései követője sem. Sokkal inkább valamiféle zseb-Mussolini, tekintélyuralomra hajtó, maffiakapitalista. Miért is? Mert a tőkés magántulajdont, mint olyant, nem bántja. Megcsócsálja másokét, de a magántulajdon intézményével semmi baja.

Révész hivatkozik a politológus –manapság alkotmánybíró – Bihari Mihályra, s így minősíti Orbán Viktor jelen kormányfői magatartását omnipotensnek, omnikompetensnek és omnipraesensnek, amely jellemzők a bolsevik típusú pártoknál megfigyelhetők. Azonban nem csupán náluk, hanem a fasiszta jellegűeknél is! Vajon mi okból teríti Orbánra mégis a sztálini kabátot Révész? Holott a tőkéstulajdont – általában és végső soron! – a Führer meg a Duce védték. (Megjegyzem, a kádári zakó már slampossága folytán se illene ide hasonlatként…)

Óhatatlanul felötlik itt korunk alapvető összefüggése (amelyet persze rendre meglovagol a hazug, antiszemita összeesküvés-elmélet). A világgazdaság centrumövezete újra és újra megszívja magát a többi régió kizsákmányolásából szerzett extraprofittal. Ebből adódóan mindig megússza, hogy komolyabb, a kapitalizmust megkérdőjelező politikai-társadalmi válságba kerüljön. Legalábbis ez ideig így történt. A kizsákmányolt területeken, országokban meg kialakulnak ugyan időnként antikapitalista forradalmi helyzetek, ezek azonban – legfeljebb – az államszocializmus megtapasztalt történelmi zsákutcáját kínálják. E világrendet védik a Révész-féle kommunistázó magyarázatok. Hiszen a liberális gondolkodás szerint a kapitalizmust a történelem se válthatja le. Ennek jegyében húz lényegi határvonalat nem Lenin és Sztálin, hanem Marx és Lenin–Sztálin közé (nemegyszer Marxot, sőt a nagy francia forradalmat is kárhoztatva az ún. személyi kultusz rendszerének borzalmaiért, tömeggyilkosságaiért). Ugyanis tagadja az államszocializmus és a kommünszocializmus (önszerveződő közösségi társadalom) közti különbség lehetőségét. Felfogásában a tőkésrend, benne a polgári demokrácia, dacára álságainak, meghaladhatatlan – örök!

Összegezve. Helyesebb lenne Révész Sándor cikkének címe ekként: Vezér a gáton. Utalna arra, hogy a jelenség része mind a fasiszta, mind a sztálini rendszernek. Ugyanakkor nem sugallná (történelmietlenül), hogy a kettő ugyanaz lenne.

Egyebekben a kiváló publicista írása teljesen helytálló.

Fekete György történelemtanár, Budapest

 

Köszönöm levélírónknak a részletes tájékoztatást arról, mennyi mindenről írtam én, amiről nem írtam.

Révész Sándor

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.