Ez nem erkölcs

Már amikor a közoktatás helyét elfoglaló „köznevelés” kiagyalói az iskolába bevitt hitoktatás alternatívájaként eldöntötték az erkölcstan bevezetését, már akkor rossz mellékíze volt a dolognak, hiszen az erkölcs nem oktatható tantárgyként, erkölcsre nem oktatni kell a gyerekeket, hanem nevelni. Most azonban lassacskán kiderül, hogy a probléma még súlyosabb, mint eddig hittük.

Nyusztay Máté riportjából (jún. 7., 13. old.) az derül ki, hogy az erkölcstan központi tantervének kidolgozója, az első bemutatóóra előadója egyházi neveltetésű, katolikus főiskolán diplomázott, tehát egyáltalán nem várható el tőle, hogy a vallásoktatással szemben alternatívát kínáljon az erkölcstanban. Nem csoda hát, hogy a bemutatóórát egy televíziós közvetítés szerint a korszerű pedagógiától idegen, fensőbbségesen deklaráló, papos stílusban tartotta. Így aztán a bemutatóórára beültetett gyerekek Nyusztay Máté szerint is, meg Reviczky Zsolt fotóillusztrációja szerint is halálosan unták az órát, vagyis annak a legcsekélyebb pedagógiai hatása sem volt. (Reviczky Zsolt fotóján az előadó kéztartása is sokatmondó.) Mindehhez járul, hogy egy internetes fórum ismertette a három hivatalosan választható erkölcstantankönyvet. Kiderült az ismertetésből, hogy a háromból kettő valláserkölcsi alapon áll, valláserkölcsi fogalmakkal operál, Istenre hivatkozik.

A dolgok mai állása szerint így egyáltalán nem várható, hogy a szeptember elején induló erkölcstanoktatás valóságos alternatívát nyújtson a vallásoktatással szemben.

Nem várható, hogy ez az erkölcstanoktatás kielégítse azokat a szülőket, akik vallás nélkül, vagy formális vallás nélkül képzelik el gyerekeik nevelését. Ha meg felmenő rendszerben eljutnak azokhoz a korosztályokhoz, amelyek már kezdenek önállóan gondolkodni (ötödikben a jobbak már közel állnak ehhez), akkor a diákokból is kemény ellenállást válthat ki mindez.

Válas György Budapest

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.