A baloldal érdekében

A baloldali pártok ha azt akarják, hogy a közel 50% pártot választani nem tudó választópolgár feléjük forduljon, akkor félre kell tenniük egy kis időre az esélylatolgatást, és kísérletet kell tenni arra, hogy olyasmiről szóljanak, ami a választókat érdekli. Látni kell ugyanis, hogy a közvélemény jelentős részét nem érdekli az, hogy ki nyeri a választást, csak az, hogy a győztesből neki lesz-e haszna. Ezért választ kell adni néhány kérdésre.

Ha győznek:

1. Akarják-e hogy a bérből és fizetésből élők jövedelme növekedjék?

2. A jelenleg munka nélkül lévők jutnak-e hamarosan munkához?

3. Ha igen, ki, milyen sorrendben, milyen módon?

4. Van-e elképzelésük arról, hogy a Magyarországon kialakult tulajdonviszonyok mellett, hogyan lehet ösztökélni a földtulajdonosokat a mezőgazdaság fejlesztésére, az intenzitás, az állattartás növelésére, a feldolgozóipar fellendítésére; a tőketulajdonosokat arra, hogy visszahozzák a tőkéjüket, és azt itt fektessék be.

(Jut eszembe: Bibó István egyik értekezésében azt fejtegette, hogy nem az számít, hogy az állam vagy a magánszemélyek, vagy a szövetkezetek a tulajdonosok, hanem az a fontos, hogy azok kezében legyen a tulajdon, akik azt legjobban tudják a közösség, az ország érdekében hasznosítani. Nem ártana emlékeztetni erre az újonnan kialakult tulajdonosi réteget, akik könnyen megfeledkeznek e kötelességükről.)

5. Mit kívánnak tenni a polgárok eladósodottságának megszüntetése, de legalább nagyon jelentős csökkentése érdekében?

6. Hogyan kívánják új beruházásokra ösztönözni a külföldi befektetőket; milyen új beruházásokhoz kívánnak külföldi partnereket keresni és miként?

7. Mit kívánnak tenni az elmaradott országrészek felzárkóztatásáért? Ma már minden baloldali azt vallja, hogy csak összefogással lehet eredményt elérni, hogy más irányba menjen az ország.

Először azonban azt szeretné tudni, hogy milyen irányba kívánnak menni a most ellenzékben lévők. Jelöljék meg ezt az utat. Az összefogásról elég lesz akkor beszélni, ha lesz miért összefogni.

Dr. Szegedi Károly ügyvéd, Szolnok

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.