Légy toleráns!

Olvasva N. Kósa Judit Hittel, erkölcsösen című cikkét, eszembe jutott egy a Hazafias Népfront valamelyik zuglói helyiségében rendezett vita a gyereknevelésről. Ennek körülbelül negyven éve. Mindkét fiam általános iskolás volt. A megnyitó előadás után felszólaltam. Nehezményeztem, hogy amikor a hitoktatást megszüntették, az erkölcsi alapelvekre vonatkozó oktatás is megszűnt.

Magyarán: a mosdóvízzel együtt kiöntötték a gyereket is, hiszen a tantárgy neve hit- és erkölcstan volt. Hogy vallási ismereteket nem oktatnak, azt ki-ki a maga meggyőződése szerint értékelheti, de az erkölcsre, a társadalmi-emberi együttélés szabályainak ismeretére minden társadalomban szükség van. Erre felpattant egy tanárnő, aki abban az iskolában dolgozott, amelybe a fiaim jártak. Persze nem értett egyet velem, és frázisokat pufogtatott. Ekkor egy ügyész következett, aki – és erre ma is büszke vagyok – nekem adott igazat. Azóta is az a véleményem, hogy az iskolai tantervből hiányzik a társadalmi-emberi együttélés szabályaira való oktatás.

Mind a bukott szocialista rendszer, mind az immár több mint húsz évre visszatekintő polgári rendszer oktatáspolitikusainak a slendriánságát bizonyítja, hogy nem törődtek az ifjúság erkölcsi nevelésével. Örvendetes, hogy végre pótolni akarják a hiányt, ez azonban olyan módon történik, amely alkalmas az amúgy is megosztott társadalom megosztottságának elmélyítésére – lesz hittan és lesz erkölcstan. Ki-ki választhat, a szülők eldönthetik, hogy milyen oktatásban részesüljenek a gyerekeik. Nem vitás, hogy ez konfliktushoz vezethet – előbb a gyerekek, később a szülők között. Elméletileg elképzelhető persze, hogy lesz olyan gyerek, aki hittanra jár, de emellett ott lesz az erkölcstanórákon is. Valójában kötve hiszem, hogy lesz ilyen.

A reális megoldás az lenne, hogy – persze csak az állami iskolákban –legyen erkölcsi oktatás, a hittan tanítása pedig történjék az iskolai tanterven kívül, az egyes felekezetek működésének keretében. Van egy olyan, az emberek együttélését és a hit szabályait összefoglaló mű, amely mind a materialista, mind az idealista számára elfogadható: a tízparancsolat. Az első három norma a hitről szól, a többi hét az emberi együttélés szabályait tartalmazza. A baj csak az, hogy sem az első három, sem a további hét norma között nem szerepel a Légy toleráns!

Dr. Del Medico Imre Budapest

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.