Nonszensz

A prevenció híve vagyok. Évente járok szűrővizsgálatokra, legalább öt éve rendszeresen melanomaszűrésre, van fogorvosom, nőgyógyászom, a lézeres mammográfiát is fontosnak tartom. Hogy ez mire elég? Az a jövő titka.

Azonban minden végleges beavatkozást mereven elutasítok. Ilyen bármi, ami a plasztikaisebész-késhez köthető. Kétségtelen, hogy jó géneket örököltem, de az idő rajtam is dolgozik. Én meg dolgozom (értsd: torna, úszás, odafigyelő táplálkozás) ellene. Az aktuális eredmény nem rossz – legalábbis ez a visszajelzés.

Riaszt a sok műnő (avagy műpasi). Vannak helyzetek (betegség, baleset), amelyek után a helyreállító műtét elkerülhetetlen. Ezekkel maximálisan egyetértek. Sőt örülök, hogy a műtéti technikákat sok önjelölt bohócon már korábban tökéletesítették – tehát nem ők a kísérleti nyulak. Azonban nem értem, hogy miért kéne a photoshop segítségével tökéletessé szerkesztett modellek magazinfotóival versenyeznünk. Miért kéne időről időre trend szerint átszabatnunk magunkon mindent.

S hogy miért is bukott ki belőlem ez épp most? Az ok Angelina Jolie, akiről az elmúlt hetekben kevés újság nem adott hírt. Belegondolt itt bárki, hogy ez személyes ügy? Hogy épeszű ember legféltettebb titkait nem bízza a világ sajtósaira? Pedig itt épp ez történt. Vajon mi végből? Nem hinném, hogy pont neki lenne reklámra szüksége. Azonban azt sem hiszem, hogy jó, ha egy ismert sztár, sokak példaképe, egy ilyen témában állást foglal.

Ez már kampány amellett, hogy ne csak azért szabasd át magad, hogy szebb legyél, hanem válaszd akkor is a sebészkést, ha néhány százalék esélyt mutat egy vizsgálatod a rák kialakulására. Prevencióként ne életmódot változtass, hanem vetesd le a melled vagy ki a petefészked és így tovább. De az utóhatásokról, szövődményekről már senki nem beszél! S arról sem, hogy ezzel az erővel az összes testrészünket kicserélhetnénk. Kérdés ugyan, hogy hirtelen honnan is lenne ennyi ép, új szerv. Az amúgy is virágzó szervkereskedelem ezt is előteremtené?! De ha lenne is – ez nonszensz!

Ha eltekintek is a műtéti kockázatoktól, s hiszem, hogy az utókezelés (például hormonszint-beállítás) tökéletes eredményt hoz, akkor sem gondolom, hogy ez a megoldás. Csak az a kár, hogy sokaknak – magánklinikáknak, azok orvosainak, implantátum- és gyógyszergyártóknak stb. – ez az érdekük. Nekik elsősorban nem a rák megelőzése, hanem a pénz számít. Jó lenne, ha mielőtt valaki Angelina Jolie példáját követné, erre is gondolna!

Varró Szilvia Éva 
Budapest

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.