Dési András: Ez így nem megy

Lehet, hogy a Petróleumlámpát. Vagy azt, hogy az Én kedvesem egy olyan lány. Ha olyan kedvem lesz, akkor a Van Halentől az I Can’t Drive 55 című dalt fogom dúdolni. Mit dúdolni? Énekelni magamban vagy hangosan, a kollégák szórakoztatására ma 18 órakor. Még az is lehet, hogy egy kicsit elkalandozok a Barackfára. Persze nem azért, mert a kormány azt üzente, hogy ezzel a dallal kell megemlékezni a nemzeti összetartozás napjára. A refrénje egy kicsit még fülbemászó is, de a szöveg – „Kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek” –, ez nagyon ciki. 

Meg ciki ez az egész Barackfa dal. Hogy egy államtitkár egy másik államtitkár feleségének dalát és produkcióját ajánlja az iskoláknak közös éneklésre, s mindezt közpénzből! Még akkor is bornírt dolog lenne, ha egy olyan számot „népszerűsítenének”, mint mondjuk az ABBA-tól az anno eurovíziós győzelmet és nemzetközi áttörést hozó Waterloo. Bár cím szerint adekvát.

A Fidesz tett már kirándulást a popzene világába. Igaz, több mint húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején, amikor egy igazi slágerrel kampányoltak. A Roxette-től a Listen To Your Hearttal. S aki hallotta azt a – korszellembe pontosan beletaláló – nótát, beleborzongott. A szabadságba, abba, hogy nem utasításra vagy ajánlásra kell énekelni. Vagy felvonulni.

A közösségi élményadásban szintén profi szokott lenni a Fidesz. Fülbe mászó jelszavakat adnak, hatékonyan mozgósítják híveiket. Az iskolákat és a gyerekeket eddig békén hagyták, a Nemzeti Együttműködés Rendszere azonban úgy látszik, ide is elért.

Ez a „gondoskodás” persze nem meglepő azok után, hogy a mindenható állam táncos ismerkedési esteket szervez szingli fiataloknak. A tánc azonban veszélyes dolog. Villannak a lábak, hullámzanak a keblek, mozognak a csípők, simulnak a testek. S ilyen közelségben bármi megtörténhet. A fonó mögött, egy autó hátsó ülésén vagy egy heverőn. Olyasmi, ami nem feltétlenül illik bele a keresztény-konzervatív világképbe, bár demográfiailag ígéretes.

Ha jobban megkapargatjuk, úgy tűnik, mintha az állam hatalmas szexpartikat szervezne. Nincs is ezzel probléma: amíg szeretkeznek az emberek, addig béke van. Világnézet, vallás, bőrszín, társadalmi helyzet ilyenkor nem számít. Semmi sem számít. Akik kitalálták, talán maguk se gondolták, mégis egyértelmű a táncos estek üzenete. Szeretkezz, Magyarország! Tessék, rajta! Akár a barackfa alatt is. Kéz a kézbe, talp a talphoz! Ja, ez így nem is megy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.