Csónak

Ha megtelt a csónakja vízzel, üljön át a szomszédéba – ilyen és ehhez hasonló ötleteket adnak a neten a Belügyminisztériumnak az árvízi kommunikációra. Katasztrófával, szükséghelyzettel nem illik viccelődni, de a magyar katasztrófavédelem mégis kikényszerítette ezt a márciusi hóhelyzetben késve küldött országos SMS-ével, ami most már rajtaragad, mint szamáron a fül.

Viccen kívül: a héten lehetősége lesz megmutatni, mit tanult az akkor történtekből. Azt tudjuk, hogy a hibáinak az elismerését nem. Ezt nem is várhatjuk el egy kormányzati szervezettől, hiszen manapság a nyilvánvaló hibák beismerése is bűnnek számít, mert a gyengeség jele.

Egy pici repedés azért van a pajzson, mert az ombudsman hójelentésébe legalább beletörődtek az érintettek. Ezek szerint ők is tudják, amit egyébként mindenki: szervezési és kommunikációs hibák igenis voltak a tavaszi hóhelyzet idején. A most Magyarország felé közelgő dunai árvíz súlyossága a nagy hófúvással szemben egészen bizonyosan jó előre látható, nincs, ami váratlanul érje benne a katasztrófavédelmet. A felkészülésre van (volt) idő, egy dunai árvíz nem számít sosem tapasztalt eseménynek.

Ezzel együtt a természet nagy erőpróba elé állítja a teljesen központosított magyar katasztrófavédelmet, amelynek a vezetése most megmutathatja, hogy a márciusi csőd csak egy kisiklás volt, olyan hiba, amelyből igenis képesek tanulni. Nem kívánjuk sem nekik, sem magunknak, hogy újabb elégtelent kelljen beírni a katasztrófavédelem ellenőrzőjébe. Árvíz idején mindannyian egy csónakban utazunk ugyanis, nem ülhetünk át a szomszédéba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.