Az egy számjegyű szja

A múlt hét végén, május 30-án Orbán Viktor azzal lelkesítette a Fókuszban a nemzeti érdek c. konferencia hallgatóságát, hogy a kormány nem áll meg, ennek megfelelően már gondolkodik az egy számjegyű személyijövedelemadókulcs bevezetésén. Az egyetlen akadály szerinte az, hogy még nem elég erős a gazdaság ehhez.

Bevallom, eddig én csak egy számjegyű inflációról hallottam, de mindig tanul az ember. De vajon tanul-e a miniszterelnök? Érdemes röviden áttekinteni ugyanis, hogy milyen súlya volt és van a személyi jövedelemadónak, az általános forgalmi adónak (áfa) és a jövedékadónak a magyar állam bevételeiben a GDP százalékában számítva. Ezt megvizsgálva 2007 és 2013 között (kerekítve) a következő számpárokat kapjuk: 7-5, 8-9, 8-9. Vagyis a GDP-hez viszonyítva mindhárom számot: az szja 2 százalékpontos csökkentéséért az emberek az áfa és a jövedéki adó 1-1 százalékpontos növekedésével fizettek.

Feltehető, hogy ha 16-ról 9 százalékra csökkenne a matematikailag valóban arányos szja, akkor a GDP 1,4-1,4 százalékpontjával kellene emelni a már amúgy is tetemes jövedéki adókat és a valóban világrekorder áfát. Kinek jó ez? Mindenekelőtt Habony Árpádnak, a kormányfő tanácsadójának, aki újabb geggel ajándékozta meg magát, Orbán Viktort és a nemzetet. A jól keresőknek (köztük e sorok írójának), hiszen jövedelmünk nem elhanyagolható részét megtakarítjuk (tovább csökkenő kamatadó mellett), illetve külföldön költjük el, s ez után nem fizetjük a megemelt áfát és jövedéki adót, vagyis a közvetett adókat.

Jó a nemzeti dohányboltosoknak, mert biztosított a 10 százalékra emelt árrésük. Jó a külföldnek, hiszen a magyarok még többet vásárolnak majd külföldön, mint eddig. De rossz a túlnyomó többségnek, akik eddig sem takarítottak meg, eddig sem utaztak külföldre, viszont drágább lesz a betevő falatjuk. Figyelem, a legszegényebbek alaptápláléka, a tészta és a zsír áremelkedése ezekben az alacsony inflációjú hónapokban is két számjegyű volt! De a nagycsaládosok még kisebb mértékben fogják igénybe venni a Fidesz által propagált családi adókedvezményt.

Ha eddig „csak” havi 620 ezer forint családi jövedelem kellett a három gyermek után járó, tényleg nagyvonalú 99 ezer forintnyi adókedvezmény kimerítéséhez, az egy számjegyű szja bevezetése miatt ehhez a csodához 1,1 millió forint kell majd. A többség számára ennél a tündérmesénél sokkal jobb a demokratikus ellenzék által javasolt progresszív szja újbóli bevezetése, a kiskeresetűeknek ismételten járó adójóváírással. „Gondoljátok meg, proletárok!”

A szerző közgazdász

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

-
MARABU RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.