Gyufák a trafikból

Míg üzérkednek a befolyással az állami monopólium újraosztásánál, míg a kormány a nyílt utcán, fényes nappal, mindannyiunk szeme láttára lopja el a magyar anyaföld hatalmas darabjait és a dohányértékesítés teljes rendszerét, ezalatt a kormánypárti sajtó leküldi gyufáért a trafikba az ellenzéket és a nem vazallus sajtót, kérve, hogy csócsálja már kicsit újra az őszödi beszédet, mert az tartozik rá.

Értem, hogy aztán kevés riporter tud ellenállni a vélelmezett dicsőség reményének, hiszi, hogy neki, éppen neki fogja elmondani a kiszivárogtató nevét Gyurcsány Ferenc, ám el nem tudom fogadni. Ma már csak szépészeti jelentősége van a hét évvel ezelőtti „elkövető” nevének, ha ott ül a parlamentben, ha nem.

Tud ma bárki olyan nevet mondani az ügyben, amely megrázná a közvéleményt? Miként a beszéd jelentősége is leszűkült kormánybuktató szerepére, mivel nyilvánosságra kerülése nem indított el megújító, megrázó társadalmi párbeszédet, közös ügyeink közös újragondolását, csak nyers pártbeszédet. Ma már annak sincs a jelenben folyó panamákhoz mérhető jelentősége, hogy a reformoknak ellenálló szocialisták vagy az azokat preferáló miniszterelnök vétke volt nagyobb a közös bukásban, vagy a Fideszé, amely a beszéddel összetarhált kétharmadot.

A fölösleges beszéd a beszédről eltakarja, hogy velejéig romlott kormányzás folyik. Családi kisgazdálkodókat fosztottak meg a megélhetés lehetőségétől, hogy a semmiből építsenek nagybirtokot csókosoknak. Tény, hogy az első, legsürgősebb és legnagyobb állami földbérletosztás Orbán Viktor látható érdekeltségeinek területén, Fejér megyében volt. A Nagy Nemzeti Dohánybolt pedig július elsejével olyan előzmények után nyílik meg, hogy Matolcsy cége (elméletben) már a kormányzás megkezdése előtt, 2009-ben foglalkozott vele. A kormány által végigvitt tudatos projekt következő állomása Lázár János-közeli volt – a Continentál nevű dohányipari zártkörűen működő részvénytársaság „érdekeltségét” az ügyben egy számítógép minden kétséget kizáróan jelezte, amiről a koncessziós törvényt elküldte az érdekelt Brüsszelbe.

Azután a rendeletben biztosított magas szubjektív értékelési pontokkal győztesnek hozták ki, akit akartak, miként a földpályázatoknál. A folyamat végén Lázár János javaslatára megháromszorozták a jutalékot. Az ország szájtátva nézi a rabló-pandúr játékot. Van persze itt a trafikban több gyufa is: megannyi vakvágányon futó téma (Hajdú-Bét, Őszöd, UD Zrt.) segíti a Magyarország módszeres koncesszióba adásáról való közbeszéd elterelését. A mérhetetlenül picinyre zsugorodott ellenzéki sajtó felületei nem képesek tízmillió állampolgár felé továbbítani a valós történéseket. Nincs ideje hát a fölösleges beszédnek. A gumicsontrágás alatt az ország szisztematikus rekvirálása zavartalanul folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.