Diadalmámorban

Féreg rágja a nemzet puha altestét! A Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányfő 50. születésnapjának reggelén ezzel a közleménnyel állt elő: „A KSH legfrissebb adatai a beruházások csökkenését mutatják a magyar gazdaságban. Az előző év azonos időszakához képest a visszaesés mértéke 2013 első negyedévében 8,7 százalék volt, negyedéves alapon pedig – a szezonálisan kiigazított adatok szerint – 3,8 százalékos mérséklődést regisztráltak.”

Ilyen Matolcsy György minisztersége alatt nem fordulhatott volna elő, az akkori közlemények mindig megtalálták azt a gyűszűnyi mézet, amellyel meg lehetett édesíteni az ecettel teli hordót. Mostanra elfogyott a méz, vagy inkább valaki tudatosan szabotálja az e hétre eső kormányzati diadalmenetet. Nem Orbán Viktor az. Ő csütörtökön öt pontban foglalta össze az elmúlt három év legnagyobb sikereit, első helyen említve a gazdaság talpraállítását.

Hát így állt talpra, hogy most is a földön fekszik, és a beruházási adatokból kiindulva még hosszú évekre ott is marad, levegőért kapkodva. „A kormány mindent megtett azért, hogy Magyarország ne más pénzén éljen, hanem a sajátján, ha ugyanis más pénzén él, az szégyen” – mondta a miniszterelnök, miközben a külső államadósság nagyjából most is ugyanott van, 82 százalék körül, mint három évvel ezelőtt volt. Ha az szégyen volt, a mostani is az. A Nemzetközi Valutaalap hitelétől való elzárkózás miatt pedig komoly felárat fizet az ország, hiszen a piaci kamatok magasabbak.

Az meg végképp nem igaz, hogy a magyar lenne Európa egyik legígéretesebb gazdasága. Nem tévedés, mert Orbán pontosan tudja, hogy nem így van. Az állítást jobb híján nevezzük annak, ami: hazugság. A kormányfő szerint a szociális biztonság terén érték el a második nagy sikert, olyannyira, hogy már kilencszázalékos személyi jövedelemadót is szóba lehet hozni. Vagyis még nem volt elég a tehetőseknek a négymillió létminimum alatt élő filléreiből juttatott adományokból, megint a gazdagabbak kapnának milliós ajándékot.

Az, hogy az szja Orbán által felvetett teljes eltörlése milyen gazdaságfilozófiából következik, végképp rejtély. A harmadik remek eredmény, az egészségügy „megmentése” kapcsán ismerjük el a miniszterelnök realitásérzékét: a rendszer még szerinte sem tökéletes. Stiláris megjegyzés: a „romokban hever” kifejezés alkalmazása talán még indokoltabb lett volna.

A közbiztonság javulása a negyedik sikertörténet, biztosan sokat tudna róla mesélni Bara József, akit egy piti lopás kapcsán agyonvertek az izsáki rendőrök. Orbán a végére hagyta a legviccesebbet: ahhoz képest, ami 2010 előtt volt, szerinte ma „egy világos, ugyan vitatott, de átlátható alkotmányos rend működik”. Ha ez igaz lenne, azt azért látnánk mi is, meg tudnának róla Európában is. Öt sikersztori, és még szerény is volt, ilyen alapon folytathatta volna reggelig. Kihagyta például életműve kétségkívül történelmi eredményét, a Felcsút feljutását az NB I-be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.