Ipar és emberi jogok

Nemrégiben gyászolók ezrei gyűltek össze a Rana Plaza gyár romjainál Bangladesben, hogy azért az 1127 emberért imádkozzanak, akik életüket vesztették az április 24-én összeomlott épületben.

A borzasztó tragédia áldozataira való szívbemarkoló megemlékezésre a bangladesi kormány, a helyi gyártulajdonosok és néhány nemzetközi ruhahálózat – amelynek termékeit a Rana Plaza épületén belüli öt gyárba zsúfolt nagyrészt női munkaerő varrta – által bejelentett intézkedéseket és reformokat követően került sor.

A reformok között szerepel számos nem biztonságosnak tartott gyár azonnali önkéntes bezárása; az iparágak legtöbbjében alakuló szakszervezetek elleni megszorítások feloldása; új módszerek kialakítása a ruhaiparban dolgozók ésszerű minimálbérének garantálására; és számos neves nemzetközi divat- és ruhaipari cég döntése egy kötelező erejű megállapodásról a bangladesi szerződő feleik által működtetett munkahelyek tűz- és épületbiztonságának növelése érdekében.

Ezek a reformok megkésett helyi és nemzetközi szintű felismerései annak, hogy a katasztrófa teljes mértékben megelőzhető volt. Az épület, a munkaterület biztonsági előírásai és számos védelmi szabály került rutinszerűen megszegésre a nyilvánosság tudomása és nyilvános viták ellenére.

A civil és politikai jogokkal egyetemben, minden embert lakhelyére tekintet nélkül megilletik a gazdasági, szociális és kulturális jogok. Ezek nemzetközi emberi jogi egyezményekben elismert és védett jogok, mint az élethez való jog, a méltó életkörülményekhez szükséges életszínvonal biztosításához való jog, a tisztességes bérezéshez való jog, a biztonságos és egészséges munkakörnyezethez való jog, a szakszervezetek alakításához, az azokhoz való csatlakozáshoz és a sztrájkhoz való jog. Az eddig tett lépések bátorítóak, és talán fordulópontot jelentenek a bangladesi ruhaipar dolgozóinak védelmében, viszont ezekre kezdetként és nem végeredményként kell tekinteni. Elengedhetetlenek a gyors intézkedések a szakszervezetek erősítése és a ruhaszektor átvizsgálása, a gyárak feljavítása érdekében, valamint a felügyelethez és vizsgálathoz kapcsolódó több szigorú korrupcióellenes megközelítés. Amennyiben kiderül, hogy a változtatások csak a nyilvánosság dühének enyhítésére vagy a katasztrófa hatásainak feledésbe merüléséig időnyerésre irányulnak, valamint visszatér az „amennyire csak lehet, olcsó legyen” szemlélet; elkerülhetetlen további katasztrófák bekövetkezése.

A napokban 37 nemzetközi, többségében európai székhellyel rendelkező cég, amelyek több mint 1000 bangladesi ruhagyárat használnak, aláírta a Tűz- és épületbiztonságról szóló megállapodást Bangladesben. Ez egy nagyon fontos és példátlan megállapodás, amely erős kormányzati és elszámoltathatósági elemeket tartalmaz, jogilag kikényszeríthető azokban az országokban, amelyekben az adott cég székhelye található.

Ezek az ügyek nem csak szorosan véve Bangladeshez, és nem kizárólag a ruhaiparhoz kapcsolódnak – ahogyan arra Kambodzsában a héten leszakadt tetejű cipőgyár is emlékeztet minket, amely három munkás halálát okozta. Két évvel ezelőtt az ENSZ megállapodott az Üzletvitel és emberi jogok alapvetéseiben, amely egyértelmű keretet biztosít minden üzlet és kormány számára, hogy milyen megfelelő lépéseket tegyenek a megelőzés, kivizsgálás, szankciók és a munkások szexuális bántalmazásának helyrehozatala terén hatékony stratégiák, jogalkotás, szabályok és ítélkezés segítségével. A cégeknek foglalkozniuk kell az emberi jogokkal az emberi jogi jogsértések megelőzése és kezelése érdekében. A visszaélések áldozatai számára elérhetővé kell tenni a hatékony jogorvoslatot. Az elkövetők ellen vádat kell emelni. A vizsgálat és felügyelet eljárásait mentesíteni kell az érdekek egészségtelen, végül mérgező és veszélyes összefonódásától.

A Bangladesben történtek megdöbbentették a világot, így a legmegfelelőbb módja a Rana Plaza áldozatainak emléke előtt való tisztelgésnek annak biztosítása, hogy hasonló tragédiára soha semmilyen szektorban, sehol nem kerül újra sor.

* A szerző az Egyesült Nemzetek Szervezete emberi jogi főbiztosa.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.