Szegény kéményseprők

Érdeklődve olvastam Marnitz István Rezsisöprés a kéményben című cikkét a kéményseprők sanyarú helyzetéről. Szinte egy könnycseppet is elmorzsoltam szemem sarkában, olvasva a megalázóan alacsony tarifákat.

Ekkor azonban eszembe jutott, hogy nemrégiben engedélyeztettem új, zárt égésterű kombi cirkóm gyári elemekből összeállított, kb. 3 méter hosszú egyenes kéményét, melynek teljes kéményseprői szakvéleményezése kb. 100 000 (egyszázezer!) forint volt. Fizetni kellett a tervfelülvizsgálatért (jelenleg bruttó 17 780 Ft), valamint a szakvéleményért, amikor elkészült a kémény. Ez 2≈37 000 Ft volt, miután a szegény sorsú kéményseprők ugyanazt a szakvéleményt kétszer is eladták. Egyszer a gázszolgáltatónak, egyszer az önkormányzatnak. Hogy meglegyen az épület használatbavételi engedélye.

A cikkben szereplő 1000 Ft-os kéményvizsgálati díj nem stimmel, mivel csak egy kiragadott példa: az általam említett cirko éves felülvizsgálati díja mintegy 2500 Ft. Aki kénytelen volt az utóbbi években a budapesti kéményseprőkkel kapcsolatba lépni, tapasztalhatta, hogy milyen hatalmas lobbierővel rendelkeznek. Ez arroganciában, árakban egyaránt megmutatkozik.

Még annyit a cikkről: természetesen nem egyszerű követni a Főkétüsz honlapjára kitett szolgáltatási árjegyzéket, de szolgai módon az érdekeltek valóságot kevéssé követő sirámait megjelentetni mindenféle szerzői vagy szerkesztői megjegyzés nélkül, nem jellemző a hiteles tájékoztatásra és így a Népszabadságra sem.

Természetesen a most folyó eszetlen propagandahadjáratnak (rezsicsökkentés mindenhol, mindenáron) nem vagyok híve, de jelen esetben komolyan korlátozni kellene az egyébként monopol helyzetben lévő cég árfelhajtó törekvéseit. Vidéken egyébként kb. harmadáron végzik a fenti szakvélemények elkészítését.

Dr. Végh Mihály Budapest

 

Tisztelt Végh Úr!

Ilyen magas díjak és kéményseprői hozzáállás után haragja érthető, de azt nem feltétlenül rajtunk érdemes kitöltenie. Mivel a kormány a kéményfelülvizsgálat szabványdíját megfelezte, bátorkodtunk erről megkérdezni a kéményseprőket is. A Főkétüsz honlapja az általunk leírtaknak nem mond ellent, az egyéb feltételeket, illetve tarifákat továbbra is ők határozzák meg. Valamit viszont nem értek. Miért gondolja bárki is, hogy ha ezek a kéményseprők (nem gonosz multik, hanem a mi véreink) mostantól kevesebbet kérhetnek a felülvizsgálatért, akkor egy csapásra megjavulnak, alaposabb munkát végeznek, vagy épp nem próbálják veszteségeiket egyebek – például a szakvélemények – díjainak emelésével csökkenteni? Ha egyáltalán lesz még, akivel pöröljünk. Nem lehet, hogy a kormányzati lépés hatásai egyelőre önt, engem és mindannyiunkat is veszélyeztetni látszanak? Mi továbbra is csak tudósítanánk a demagógia, a kapkodás, a butaság, a kapzsiság, az anyázás magyarországi frontjairól. Üdvözlettel:

Marnitz István

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.