Liberál-szabadfogás

A fönntartható, szabad társadalomnak nálunk nincsenek következetes hívei. Legalábbis ez derül ki a Republikon Intézet friss felméréséből. Nincs rá történelmi példa, hogy szabad lehetett volna egy ország, érvényesültek volna benne az emberi jogok, a demokratikus normák, ha nem magántulajdonon alapuló piacgazdaság működött benne. Ahol az állam diktál a gazdaságban, ott az állam diktál a polgárok életében is, ott nincsenek független, szabad polgárok... Mintha ezen egyszerű fölismerés elismerői kihaltak volna Magyarországon.

A piacpártiságot és az emberi jogi elkötelezettséget tesztelő kérdések szerint a megkérdezettek 4 százaléka bizonyult piacpárti, tehát kapitalista alapon, 18 százaléka pedig emberi jogi alapon liberálisnak, de mindössze egyetlen százalékuk tartozott bele mindkét csoportba, s még kevesebben vannak, akik ezek közül liberálisnak is vallották magukat. A piacpártiak túlnyomó része sem, az emberi jogi liberálisok túlnyomó része sem minősíti magát annak. A piacpártiak körében többen vallják magukat „szocialista gondolkodásúnak” (21 százalék), mint liberálisnak! Ellenben a megkérdezettek önmagukat liberálisnak mondó 12 százalékának a meghatározó többsége, a kétharmada a nézeteiket tesztelő kérdések alapján egyáltalán nem bizonyult liberálisnak, sem piacpárti, sem emberi jogi alapon! A liberális értékek ezek szerint tehát nem kapcsolódnak össze, és nem formálnak politikai identitást.

„A liberálisok körében is tarolna a Fidesz”, „a magukat liberálisnak valló szavazók körében is fölényesen vezet a Fidesz–KDNP-szövetség” – így kommentálta a felmérés eredményét a Magyar Nemzet, megtartva a szokásos távolságot az igazságtól. Az önmagát valamiért liberálisnak valló, de értékválasztásai szerint többségében mégsem liberális 12 százalék negyede szavazna a kormányzó pártszövetségre. Másik negyede a nem náci ellenzéki pártokra, 40 százalékuk pedig bizonytalan. Természetesen sokkal többen vannak közöttük is azok, akik 2014-ben le szeretnék váltani a kormányt, mint akik nem. Az emberi jogi liberálisok és a piacpárti liberálisok pedig még nagyobb arányban óhajtják Orbán Viktor és rezsimje bukását.

Egyetlen párt van, az MSZP (!), melynek szavazótáborában még kisebb (6 százalék) az önmagukat liberálisnak vallók aránya, mint a Fideszében és a Jobbikéban (10-10 százalék). És egyetlen párt van, a Fidesz, melynek szavazótáborában még kevesebben vannak (12 százalék) az emberi jogi elkötelezettségű polgárok, mint a Jobbikéban (19 százalék).

Jó kis katyvasz. Csak két dolgot konstatálhatunk biztosan. Egyrészt a fogalmak és értékrendek széthasadását és zűrzavarát. Másrészt azt, hogy a bármilyen értelemben liberálisok körében egészen biztosan többségben vannak a kormányváltás hívei, a semmilyen értelemben nem liberálisok körében viszont aligha. A valahogyan liberálisok nélkül tehát sehogyan sem fog menni.

Sem ez a kormány, sem a demokratikus kormányzás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.