Olvasói levelek

Megrázó hír, hogy két jobb sorsra érdemes magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert a kitűzött cél elérése után, ahogy mondani szokták, magához ragadta a Hegy. Hivatalos adatok szerint 2010-ig 690 halálos áldozata volt a Himalája megmászásának. Többségük évszázadokra befagyva.

A magyar magashegymászásnak az utóbbi 3 évtizedben 31 áldozatáról vannak adatok. Az elmúlt 3 évben a Himaláján halt meg dr. Várkonyi László, Szabó Levente, Horváth Tibor, Erőss Zsolt és Kiss Péter. Ennek kapcsán felmerül az extrém sportok kérdése. Ezeket a sportokat (szikla-, jégfal- és hegymászás, magashegyi síelés és akrobatikus hódeszkázás, motoros és kerékpáros akrobatika, bázisugrás stb.) különleges emberek űzik. Jó néhányan ebből élnek, mások szenvedélyből csinálják.

Egy dolog közös bennük: az átlagostól eltérő a személyiségük. Ennek többféle oka lehet: adrenalinfüggés, bizonyítási kényszer, frusztrált lelkület stb. Ezek a tényezők lehetnek genetikusak, szerzettek vagy kifejlesztettek. A lelki állapot átlagostól eltérő voltát jelzi például a feladat indokolatlan megnehezítése, pl. az oxigén nélküli mászás, vagy amikor egy már meghódított csúcsot egy nehezebb vagy éppen az elképzelhető legnehezebb oldalról próbálnak megmászni. Nevezhetjük ezt az életformát farizeus módon magánügynek, még akkor is, ha családokat tart állandó félelemben.

Erőss Zsolt szegény feleségének már könnyei sincsenek: megszokta a rettegést, hogy gyerekei apja bármikor elpusztulhat. Ez azonban nem csak magánügy. Erőss Zsolt a médiában és iskolákban is tartott élménybeszámolókat. A gyerekek, a társadalom hajlamos rá, hogy hősnek, követendő példának tartsa őket. Valójában azonban nem azok. Ez a tevékenység társadalmilag haszontalan, ugyanakkor igen sok pénzbe is kerül.

A legutóbbi mászás 25 jelentős szponzorának listája olvasható a hegymászást szervező társaság honlapján, köztük állami szervezetek vannak. (Vajon mit éreznek most?) Demagóg szövegnek tűnhet, de ezeket a súlyos milliókat az ifjúsági testnevelésre fordíthatnák, ahol komoly anyagi gondok vannak. Az extrém sportolókat pedig nem csodálni, hanem gyógykezelni kell. Felszólítom a szponzorokat, köztük az állami szervezeteket, hogy többé ne támogassák az extrém sportokat! Ez a tevékenység társadalmilag haszontalan, sőt ártalmas. A magashegymászás halottakat termel, ezt támogatják?

Dr. Várkonyi Tibor orvos-biológus, Budakeszi

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.