Doros Judit: A tehetség utat tör

Az aranypettyes bábrabló Magyarországon védett, nem szerepel a kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listán, eszmei értéke kétezer forint. A futrinkafélék családjába tartozó rovar különleges ismertetőjegye, hogy minkét szárnyfedőjén három-három sorban aranyszínű gödröcske található. Nevéhez hűen ragadozó életmódot folytat. Főként puhatestű gerinctelenekre vadászik.

E piciny kis állat jólétéért is küzd immár Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, akinek cége egy békési vállalkozással karöltve közel háromszázmilliós közbeszerzési munkát nyert el a dél-borsodi tájvédelmi körzetben, komplex vizes élőhelyfejlesztési beruházás keretében. Ha ők megépítenek majd a többi között huszonhat tiltós átereszt négy méter szélességben, huszonegy helyen stabilizálnak földutakat, rendeznek depóniát, nem mellékesen kihelyeznek tizenhat sorompót és telepítenek több mint két hektáron facsoportot, nos, akkor a víz nem folyik majd el szerteszét a világban, hanem ott marad, ahol kell. Szép lesz a rét és zöld lesz a fű, örömet okozva ezzel mind az apróbb, mind a nagyobb testű állatoknak.

Mi van ebben különleges?

Az egykori gázszerelő, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke pályázott és nyert. Sokan pályáznak és sokan is nyernek (sajnos még mindig nem elegen), de közülük tehetségben messze kiemelkedik a felcsúti polgármester, akinek családja immár Alcsútdoboz, Vál, Kajászó és Óbarok állami földjeinek jelentős részét birtokolja bérleti szerződéssel, s annyira, de annyira ügyesen pályázott, hogy méltán került érdekeltségi körébe a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület egynegyede. Miért vonnánk kétségbe, hogy messze földön nem akadt nála jobb pályázó akkor sem, amikor a Bükki Nemzeti Park írt ki vizesélőhely-rehabilitációra közbeszerzési tendert. Végül is Ároktő – a munkák egyik helyszíne – alig több mint kétszáz kilométerre van Felcsúttól, egy jó kocsival – és feltételezzük, hogy neki van ilyen – hipp-hopp, három óra alatt oda is lehet érni.

S ha már arra jár, hogy nyertes projektje felett jó tulajdonos módjára őrködjék, miért ne vetne egy pillantást a szép mezőségi tájra, ahol hamarosan lubickolhat a megújult vegetációban az aranypettyes bábrabló és burjánozhat a narancssárga virágú pannon bennszülött buglyos boglárka. A horizonton tán még egy lepukkant kis tanya is előrémlik majd, olcsón adják errefelé az ilyeneket, és remekül jönnek, amikor lakhelyet vagy székhelyet kell igazolni különböző földbérleti pályázatokhoz a kiszemelt birtok húsz kilométeres körzetében. És miért ne nyerhetne Mészáros Lőrinc akár Borsodban is földeket, ha van hozzá kedve? Hisz hamarosan meg is hirdetnek ilyeneket, épp a tájvédelmi körzetben, ahol immár ő is otthonosan mozog. Ahogy halljuk, a pályázati feltételek közül most is kimaradtak a helyi gazdákat védő rendelkezések.

Nyitva van az aranykapu, csak át kell bújni rajta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.