ABszurd

Az Alkotmánybíróság elutasította a negyedik alkotmánymódosítás érvénytelenségének megállapítására irányuló ombudsmani indítványt. Kiderült, hogy az AB sem tehet az alkotmányért semmit. Persze, hogy nem. Ahol a többség mindenre jó, ott az alkotmány nem jó semmire. Ha bármikor bármit beleszúrhatnak, átírhatnak, kihúzhatnak, akkor mindegy, mi van éppen benne, mert soha senkinek semmit nem garantál. Semmilyen elvet, semmilyen jogot.

Nem akadályozhatja meg, hogy bármit megtegyenek veled, mert bármit megtehetnek vele. Ha valamit nem enged, átírják, hogy engedje. És kész.

Ahol a többség mindenre jó, ott az AB sem jó semmire. Akik az alkotmánnyal, azok vele is megtehetnek bármit. Az alkotmány a többség teljhatalmának a tagadása. Azért több a többi törvénynél. Mert nem a többségé, hanem az egészé. Meghatározza azokat a kereteket, amelyekből semmilyen többség nem léphet ki, azokat a jogokat, elveket, szabadságokat, melyeket semmilyen többség nem tagadhat meg.

Ahol valódi alkotmány van, ott nem a többségi résznek, hanem az egésznek van alkotmánya, s azt az egészt szolgáló Alkotmánybíróság csak védheti, értelmezheti, de nem írhatja fölül. Ahol pedig nincs valódi alkotmány, ott az Alkotmánybíróság is tehetetlen. Nem fogja tudni az alkotmányosság szellemét visszakényszeríteni az alaptörvénybe. Nem tudná akkor sem, ha nem lenne a többsége a teljhatalomra törő többségé, mert nem létezik már az a jogállami törvényhozó és végrehajtó hatalom, mely a döntéseit föltétlen tiszteletben tartaná és érvényesítené. Ha lenne ilyen alkotmányos hatalom, akkor az AB korábbi ítéleteit eltipró alkotmánymódosítás lehetősége szóba sem jött volna, s az AB nem kerülhetett volna most képtelen döntési helyzetbe.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.