Mosogató

Aki szombat éjfélig kibírta az Eurovíziós Dalfesztivált, az nem csak azt láthatta élőben, hogy Németországnak mennyire bejött ByeAlex és az ő „Kedvese”. Amíg számolták a szavazatokat, a svédek az est háziasszonya, Petra Mede főszereplésével egy hatperces zenés-táncos produkcióval szórakoztatták Európát. A Swedish Smörgasbord (Svédasztal) című szám kapcsán annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ott fönt északon tudnak valamit. Úgy állítottak görbe tükröt maguk elé, hogy egyetlen klisét és sztereotípiát sem kíméltek. ABBA, IKEA, Volvo, Greta Garbo, gyesre menő apukák, melegházasság, megszállott hulladékreciklálás – mindent és mindenkit kifiguráztak.

Apropó, szemét. Malmőből nemcsak több döntős dal, hanem egy filmszkeccs is megdöbbentő hatású volt. A klipben felháborodott férfi állított be egy vállalati értekezletnek tűnő tanácskozásra. Felelősségre vonta kollégáit, mert valamelyikük elfelejtette elmosogatni a piszkos kávéscsészéjét. – Nézzük csak, ki a hunyó  – fordította a kamera felé a bögrét, amelyen a Fredrik keresztnév díszelgett. Meg is lett a bűnös Fredrik, aki nem volt más, mint Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök. A konzervatív politikus először csodálkozott, majd szófogadóan felállt és kiment az irodájából, hogy elvégezze, amit elmulasztott. Hetvenmillióan láthatták Európa-szerte, ahogy a kormányfőt elküldték – mosogatni.

Ilyen öniróniához svédnek kell lenni. Nálunk mindössze egy házi videóra futotta, ahogy hat évvel ezelőtt az akkori kormányfő táncra perdült parlamenti irodájában. Ha e hazában forgatták volna a szkeccset, abban a focizás közben meglesett miniszterelnök valószínűleg csak gólt rúgott volna. Lap nem járt volna neki.

Se sárga, se piros.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.