A „cigány kultúrgyár”

Hat-hétszáz tüntető jelent meg szerdán az ózdi polgármesteri hivatal előtt. Az Európai Unió, valamint a magyar kormány által is szorgalmazott roma stratégia részeként tervezett Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ ellen tiltakoztak. „Ne legyen Ózd cigány főváros!” – fütyülték ki a városháza elé érkező parlamenti képviselőt és a helyi politikusokat. Egy olyan városban, ahol a becslések szerint a lakosság több mint harminc százaléka cigány, akivel nem egyszerűen együtt kell élni, hanem akivel együtt is kellene működni.

Adva van egy 1,7 milliárdos terv, amelyet az unió és az UNESCO támogatásából lehetne megvalósítani. Már ha akadna olyan magyar város, amely befogadná a képzés, oktatás és a cigány művészek bemutatkozási lehetőségeit megteremtő intézményt. Eddig Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak is meghátrált, mert a Jobbik „cigányok betelepülése” elleni hírverése, tüntetései megrettentették az önkormányzatokat.

Úgy tűnik, a gyűlölködés pártja sikeresen kovácsol (országos) politikai tőkét az „ügyből”. Hétfőn a parlamentben Egyed Zsolt tisztelte meg a demokráciát „Cigány kulturális világsátor projekt, avagy Ózdból lesz a cigányváros?” címmel elmondott felszólalásával, amire Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára annyit tudott mondani: a kérdés méltatlan a Ház szellemiségéhez. Nem is nagyon mondhatott többet, hiszen értelmes ember nem tud mit kezdeni azzal az eszement bornírtsággal, hogy a kormány uniós alamizsnáért akar régiókat halálra ítélni, pedig Borsodban nem cigány kultúrgyárat, hanem közbiztonságot és munkahelyeket szeretnének.

Mindezek ismeretében is erősen óvjuk magunkat attól, hogy a rasszista Magyarország képével riogassunk. Az azonban szomorú, hogy az ügy kacskaringóit követve nem akadtunk nyomára annak, hogy egyetlen párt vagy civil szervezet hangosan kiállt volna a rendre csak támadott központ mellett. A szótlanság alighanem szégyenletes félelmet jelez attól a frusztrációtól, amely rejtett vagy nyílt, de létező cigánygyűlöletre sarkallja a nemzet mind nagyobb részét, s amely a közelgő választásokra tekintettel megalkuvásra inti kevésbé az országos, de annál inkább a helyi politikát.

Széttárt karokkal emlékeztetnek (kimondatlanul) Brechtre, aki szerint a népet leváltani nem lehet (l. széllel szemben...) Ami igaz, bár semmilyen összefüggésben nincs a most éppen a Jobbik által manipulált tömeghatással, amelytől olyannyira félnek. Azt pedig a legkevésbé sem várjuk, hogy a maga rasszizmusellenességét azzal igazolja a központi hatalom, hogy közvetlenül beavatkozik a helyi ügyekbe, és bárhol kikényszeríti a központ megépítését. Semmilyen kormányzati tekintély, a kormányfő sem tud közbékét teremtve megoldani semmit, amire az amúgy az országos politika által már megfullasztott helyi autonómia önmagában nem képes.

Talán az ózdiak most megmutatják. Talán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.