Ahol a jövő épül

A jövő Győrben épül – ez a fényfelirat futkározott a sportpadlón a hét végi BL-kupadöntőn, melyen a győriek a norvégokkal csaptak össze, és győztek. A bizakodó összképet némileg rontotta, hogy Európa legjobb női kézilabda-együttese kölcsönpályán, Veszprémben játszott, de ha a Varga-csomag nem gáncsolja el, akkor jövőre saját csarnoka lesz a városnak. Korszerű futballstadionja már van, s ha a kisalföldi focisták nem is a BL-ben rúgnak labdába, de a nemzeti bajnokságot ők is megnyerték.

A jövő Győrben épül szlogent mint közös jelszót hivatalosan hárman együtt és külön-külön is használják: a győri önkormányzat, az Audi és a Széchenyi egyetem. Ez valódi stratégiai összefogást jelent, nem holmi politikai áruvédjegyet: a közös érdek alapján van érdemi tartalma. Az Audi tudja, hogy a korábban Győrben honos – elsősorban a Horváth Ede által a Rábában megteremtett – munkakultúra, a jelenkori, s részben rájuk szabott középszintű és egyetemi képzés nélkül nem itt működne a világ legnagyobb, fejlesztőközponttal felturbózott motorgyára, s nem a Rába partján szerelnék a sportautóikat, jelentős nyereséggel. Az önkormányzat is érti: a város foglalkoztatásának tartópillére, valamint termelési és technikai színvonalának meghonosító hajtóereje, a helyi sport és kultúra piaci szemléletű támogatója, s tekintélyes adózója a német leányvállalat, mellyel alkalmanként persze vitái is vannak. A világcég képzési igényeihez gyorsan alkalmazkodó Széchenyi egyetem pedig egyenesen a létét köszönheti neki. Hoffmann Rózsa már rég integrálta volna az intézményt valahová, ha az Audi határozott kívánságára maga Orbán Viktor nem áll ki nyilvánosan a Széchenyi egyetem önállósága mellett.

Győr nem hadakozik az Audival és a nyomába érkező kisebb világcégekkel, soha nem szállt be kiabálni a multiellenes kórusba. Nem volt rá ugyanis oka. A bajor világcég – mely persze érdekeinek megfelelően minden kiadott forintot százszor meggondol, s költséghatékony, nyereséges működése számára a legfontosabb – eljutott odáig, hogy Győrrel közösen épít és hirdet jövőt. Saját nagyszabású fejlesztésein kívül jórészt neki köszönhető a péri reptér korszerűsítése, helyi iskolák, képzések megteremtése, megalapítása, a kultúra jelentős támogatása, az Audi ETO női kézilabdacsapat BL-győzelme, sőt részben a focisták bajnoksága is. S míg a jobboldali pártok szócsövei országosan a nemzet értékeit, a hazai vállalkozásokat féltik a multiktól, addig maga Orbán Viktor is stratégiai szövetséget köt velük, az Audi esetében még azt is siet kijelenteni, hogy az ország számára az ő együttműködésük a legfontosabb.

Győr az Audival építi a közös jövőjét, melynek egyébként vannak veszélyei is. Ha egy válság következtében a világcégnek esetleg rosszabbra fordulna, az maga alá temetné a várost. A jelek szerint azonban a társaság jövője stabilabb, mint a kelet-közép-európai országok helyzete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.