A hallgatás ára

Magyarország nagyon-nagyon nehéz helyzetben van, benne az ellenzék helyzete, ha lehet, még nehezebb. A gazdaság helyreállításához nagy fordulatra van szükség, de a gazdaság már olyan, hogy a nagy fordulatok nagyon megrázhatják. A szörnyű társadalmi problémákon, a több millió elszegényedett emberen sürgősen segíteni kell, de egy egészen nagy fordulat sem képes gyorsan megoldani ezeket a gondokat, sőt, a hirtelen fordulatok sokak életét csak még nehezebbé szokták tenni. A tisztességes ellenzéknek, ha hiteles (vagyis hihető és egyben megbízható) akar lenni, akkor erről nyíltan kell beszélnie, és el kell mondania, hogy pontosan milyen lépésekkel körülbelül mennyi idő alatt képes érezhető javulást elérni. A megbízható ellenzéknek ezekre a gondokra kell összpontosítania, ezekről kell megfoghatót, biztatót, de igazat mondania, minden más csak púder, szépségtapasz.

De az ellenzék minderről alig szól valamit, szakértőiknek talán van véleményük ezekről, programjaikban írnak ezekről a gondokról, de a választópolgárokhoz ebből semmi sem jut el. Persze a média hibájából is, de nem csak emiatt. (Egyébként meg miért is nem dobnak még mindig rendszeresen ingyenes, közéleti üzenetekkel teleszórt bulvárlapot minden postaládába, ahogy az ellenfeleik teszik?) Azért is, mert a vezető ellenzéki politikusok nem mernek vagy nem akarnak ezekről nyilvánosan, közérthetően beszélni. Az MSZP minden szépet, jót ígér, az ingyenes felsőoktatástól az egészségügy rendbehozásáig, a gazdasági növekedés újraélesztésétől a munkahelyteremtésig anélkül, hogy akár vázlatosan kifejtené, hogy milyen módon kívánja ezeket elérni. Az egyetlen mondandója az egykulcsos adó eltörlése (ezt a többi ellenzéki politikus is szeretné), de azt már nem teszik hozzá, hogy ebből messze nem jön össze annyi pluszpénz, mint amennyi hiányozna, ha megszüntetik az ágazati különadókat (vagyis azokat, amelyek a bankokat, a telekomvállalatokat, a kereskedelmi láncokat és ügyfeleiket terhelik). Márpedig a gazdaság újraindításához ezeket a különadókat, ráadásul a munkát terhelő adókat is csökkenteni kellene.

Az az ellenzéki csoportosulás, amelyik a második legnagyobbnak látszik, de ebből a helyzetéből fokozatosan csúszik lefelé, vagyis az Együtt, szintén nem sokat árul el a terveiről. Pedig a politizálás alapszabálya, különösen választások előtt, hogy világossá kell tennünk, miben különbözünk a többi politikai erőtől, különösen azoktól, akikkel össze lehet minket keverni, tehát a hozzánk legközelebb állóktól. Bajnai Gordonnak, Juhász Péternek, Kónya Péternek és Karácsony Gergelynek a nagy nyilvánosság előtt tett kijelentései a következőket árulják el (és persze kérdéses, hogy akár ennyi is eljut e a szélesebb választóközönséghez): az egykulcsos adót el kell törölni (mint említettük, ezt az MSZP is mondja); nem kell visszavonni a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők állampolgárságát és választójogát (azt hiszem, ebben is egyetértenek az MSZP-vel, ráadásul ennek semmi kapcsolata nincs az ország alapvető gondjaival); nem szívesen társulnának az MSZP-n kívül olyan erőkkel, mint Gyurcsány Ferencék vagy Schmuck Andorék (ennek sincs köze az ország fő problémáihoz).

Nagyjából kezd körvonalazódni az a választási együttműködés, amiben két nagy lista várható (az MSZP-hez kötődő pártoké és az Együtthöz kötődőké), és egyeztetett egyéni jelöltek (úgy, hogy a két nagy tömörülés jelöltjei nem indulnak egymás ellen). Két nagy kérdés marad: egyfelől az, hogy az MSZP és társaik tudják-e lényegesen növelni a szavazóközönségüket, másfelől pedig az, hogy megáll-e, visszafordul-e az Együtt lecsúszása. Ne foglalkozzunk most azzal, mit tud tenni az MSZP és a hozzá csatlakozók a tábora növeléséért. Jól ismert, az ország minden pontján aktivistákkal rendelkező pártokról van szó, dolgozzanak szépen, igyekezzenek. De mit tehet az Együtt?

A fentiekből talán világos, hogy mi lenne a legfontosabb dolguk. Ahelyett, hogy ősszel előállnának egy hosszú programmal, amit a lehetséges választóik közül szinte senki sem fog megismerni, már most ki kell nyilvánítaniuk, hogy mi az álláspontjuk a legfontosabb kérdésekben, elsősorban a gazdaságiakban. Hogyan akarnak hozzányúlni az adórendszerhez, hogy a költségvetés is megálljon a lábán, a gazdasági növekedés is be tudjon indulni, és hogy mindez a szegények számára is valami kilátást nyújtson? Mit tennének a közszolgáltatásokkal, a köz- és felsőoktatással, az egészségüggyel, a tömegközlekedéssel? Mit tennének a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tételéért, az állami pazarlás és hiány ellen? Ezekben a kérdésekben mit tennének másképpen, mint az MSZP, kiknek a számára mekkora további áldozatot jelentene az ő megoldásuk, és meddig tartana az újabb áldozat? Mivel tudnák kompenzálni az áldozathozatalt, és mit tudnak felajánlani a jelenleg kilátástalan helyzetben levőknek?

Ha mindezeket nem kezdik el azonnal elmagyarázni, nagyon egyszerű, közérthető módon nagyon sok lehetséges választójuknak, akkor azoknak a bizalmát is el fogják veszteni, akik eddig még megadták nekik az új csoportosulásoknak járó esélyt. Ezzel nem várhatnak őszig, talán a jövő hétig sem, mert napról napra fogyatkoznak a bennük bízók. Mégis várnak, várnak hétről hétre, hónapról hónapra.

Vannak, akiket azért fizetnek meg, hogy hallgassanak. Az Együtt esetében sajnos az a helyzet, hogy a hallgatásuk árát ők maguk fogják megfizetni, meg persze az egész ország.

A szerző nyelvész

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.