Győzelmek

Május 9. van... Hatvannyolc évvel ezelőtt ezen a napon fejeződött be a második világháború. Ezt a napot a fasizmus felett aratott győzelemként jegyzik a történelemkönyvek. Ünnepelhetnek a magyarországi cigány (és más üldözött) közösségek – legyilkolt, elégetett elődeinkkel szemben mi élünk, hála a szovjet hadsereg győzelmének és a szerencsének.

Május 9-én a miskolci bíróság (magyar) közösség tagja elleni – tehát rasszista – erőszak-cselekedetekért kilenc cigány férfit két és fél, négy év közötti, összesen 28 évnyi börtönbüntetéssel sújtott. Bűnük az volt, hogy összetűzésbe keveredtek az őket provokáló, más településekről ellenük felvonultatott csürhével. Rongáltak, garázda magatartást tanúsítottak. De nem ezért ültek két évig előzetesben, és fognak még legalább egyet, hanem magyarellenes rasszizmusért!

Az eset 2009 novemberében történt. Sajóbábonyba nagygyűlést szervezett a neonáci párt. Két éve élt már rettegésben minden vidéki cigány, hogy melyik település lesz a következő áldozata az újfasiszta terrornak. A gyűlésre a helyi cigányokat nem engedték be, a feszültség akkora volt, hogy heves harcok is kialakulhattak volna. De a felszólításokra hazamentek a felháborodott emberek. A romák szószólói megfenyegették a helyi gárdaparancsnokot, aki rendőrségi védelmet kért, s miután nem kapott, hívta a bíróság által betiltott szervezetét.

Másnap jobbikos csapatok vonultak a cigánytelep irányába. Ezt állította meg mintegy 30-40 fő. Az összecsapásnak szerencsére csak néhány sérültje lett. A kormány összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet. Gyors, kemény intézkedések következtek. Letartóztattak kilenc személyt. A romák védelmére hozott törvényt ellenük szegezve, magyarellenes rasszizmussal vádoltak meg őket. A romák pedig nem háborút akartak a „magyarokkal” szemben, hanem elzavarni a rasszista támadóikat. A magyar igazságszolgáltatás mindezt másképp gondolja: a cigányok nem magyarok, ha azok lennének, magyar nem lehetne rasszista magyarral szemben.

De a cigányokat érő támadások nem rasszista indíttatásúak, inkább a többségi népítélet megnyilvánulásai; ha a cigányok netán önmagukat, a családjukat megvédeni szándékoznak, ahhoz nincs joguk, ha ezt teszik, rasszista erőszak vádjával ők tölthetnek éveket a börtönben. Elképzelni sem tudjuk azt az abszurditást és szenvedést, ami körülveszi ennek a kilenc fogolynak a sorsát. A legdurvább a történetben Lakatos József 3 év 3 hónap fegyházbüntetése (!). Ő ott sem volt a verekedésnél, nincs tanúvallomás, ami rá terhelő lenne, csak a rendőré, aki „hátulról látott egy cigányt, aki úgy néz ki, mint ő...”

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.