Olcsóbb, jobb, szabadabb bankszámlahasználatot!

A bankszámla mára a mindennapi élet alapvető részévé vált. A polgárok ennek segítségével teljesíthetnek és fogadhatnak kifizetéseket, vásárolhatnak az interneten és fizethetik közüzemi számláikat. Bankszámla nélkül nehézkesebb és drágább a mindennapi élet.

Ennek ellenére mintegy 58millió európai még mindig nem rendelkezik bankszámlával. 25 millióan vannak köztük olyanok, akik szeretnének bankszámlát. Az európaiak akkor is nehézségekkel szembesülnek, ha a lakóhelyüktől eltérő európai országban akarnak bankszámlát nyitni. Ez évről évre diákok ezrei számára jelent gondot.

Ráadásul sokan bár elégedetlenek a bankjuk által nyújtott szolgáltatással, nem váltanak bankot, mivel nehezen tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségekre vonatkozó információkat, továbbá a bankváltás folyamata bonyolult, és sajnos igen gyakran nem zökkenőmentes. Felméréseket végeztünk, amelyekből az derül ki, hogy ha valamilyen állandó megbízásunk van – pl. rendszeres lakbérátutalás –, bankszámlaváltás esetén fel kell készülnünk arra, hogy öt esetből négyszer valami hiba történik! Ez nem fogadható el.

És ez csak néhány példa arra, hogy milyen problémákat tapasztalnak az európaiak nap mint nap banki ügyeikkel kapcsolatban. Ha azt szeretnénk, hogy a polgárok teljes mértékben kihasználhassák az egységes piac által nyújtott előnyöket, meg kell oldanunk ezeket a gondokat. Lehetővé kell tenni az európai fogyasztók számára, hogy tájékozódjanak a piacon, és megtalálják azt az ajánlatot, amely a lehető legjobb áron tesz eleget elvárásaiknak.

2013. május 8-án ezért a bizottság új szabályokat javasolt, amelyek a következő problémákra kívánnak megoldást nyújtani: az alapszintű bankszámlához való hozzáférés; a számlavezetési díjak átláthatósága és összehasonlíthatósága, valamint a szolgáltatók közötti bankszámlaváltás lehetősége. Hosszú éveken át úgy próbáltuk megoldani ezeket a kérdéseket, hogy önszabályozásra ösztönöztük a bankszektort, és ajánlásokat tettünk a tagállamoknak a helyzet javítása érdekében, ám erőfeszítéseinknek nem sok eredménye volt eddig. Ezért van szükség most jogszabályok elfogadására.

A jövőben az unió területén jogszerűen tartózkodó valamennyi fogyasztónak – pénzügyi helyzetétől függetlenül – joga lesz alapszintű bankszámlát nyitni bármelyik uniós tagállamban. Ez a számla számos alapvető hétköznapi műveletet lehetővé tesz majd (pl. fizetés átutalása vagy közüzemi számlák fizetése), és ingyenesen vagy elfogadható áron kell elérhetővé tenni. Másodszor, a bankszámlaváltás sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik. A bankoknak vagy egyéb pénzforgalmi szolgáltatóknak 15 napon belül kell lebonyolítaniuk a váltást (illetve amennyiben különböző uniós tagállamokban működő szolgáltatókról van szó, 30 nap alatt), és ennek ingyenesnek kell lennie.

Végül azt akarjuk, hogy a banki ügyfelek egységesített formában tájékozódhassanak a bankjuk által nyújtott szolgáltatásokról és az ezekhez kapcsolódó díjtételekről. Azt is biztosítani akarjuk, hogy minden uniós tagállamban legyen legalább egy olyan akkreditált honlap, amely összehasonlítja a bankszámlák díjait és feltételeit, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a piaci ajánlatok összehasonlítását és ezek közül a legmegfelelőbb kiválasztását.

Javaslatainkkal az a célunk, hogy az európai polgárok millióinak életében érzékelhető eredményeket érjünk el azáltal, hogy eszközöket nyújtunk számukra a társadalmi életben való teljes körű részvételhez és ahhoz, hogy élhessenek a legjobb piaci ajánlatokkal. Az ágazat számára is előnyös lesz, hogy az új környezet jobban elősegíti majd a versenyt, és integráltabbá válik a lakossági pénzügyi szolgáltatások európai piaca. E javaslat kiegészíti azokat az egyéb szabályokat, amelyek már szerepelnek az európai pénzügyi ágazat biztonságosabbá, szilárdabbá és megbízhatóbbá tétele érdekében már előterjesztett javaslatainkban.

Michel Barnier az unió belső piacért felelős biztosa Tonio Borg fogyasztópolitikai biztos

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.