Ötvös Zoltán: A nemzet érdekében

Azt olvasom, hogy a megátalkodott multik a hazai dohányforgalom nagyjából harmadát viszik, meg azt is, hogy a 40-42 ezer árusítóhelyből legfeljebb 4-6 ezer van külföldi tulajdonban.

A kormány azzal védi a trafiktörvényt, hogy a magyar családi vállalkozók érdekeit képviseli, csakhogy állítólag 35 ezernél is több magyar kézben lévő objektumból szorul ki a cigi. A GfK piackutató úgy számol – olvasom az Indexen –, hogy 10-15 ezer munkahely szűnhet meg, és 2500-3500 kisbolt zárhat be az állami monopóliummá tett dohánykereskedelem miatt.

És ez jó. Igenis helyénvaló, hogy a saját kezünkbe vonjuk ezt az egészségre veszedelmes iparágat. Mert a cél nem lehet más, mint leszoktatni a magyart a dohányzásról. Egy egészségesebb országot akarunk, ahol az emberek nem füstölögnek, köpködnek, amerre állnak, mosolyognak bagótól sárga fogaikat villantva – és közben tejelnek a multiknak. A Fidesz felismerve, hogy egészségesebb nemzet könnyebben lábal ki a gazdasági válságból, mint a tüdőbajos nációk, kezébe vette az irányítást.

A leszoktatás, a dohánymentes nemzetállam elérése persze azzal jár, hogy majdan nem lesz kinek eladni a cigit, mert a magyar öntudatosan nemet mond erre a méregre. Ám az átmeneti időben (nevezzük ezt a leszoktatás éveinek) egyre kisebb mennyiségben mégis szükség lesz füstölnivalóra. A bevételek folyamatosan csökkennek, ami családok ezreinek jelent egyre súlyosabb egzisztenciális problémát.

És akkor a nemzeti együttműködés kormánya – mint annyiszor eddigi három, eredményekkel teli éve alatt – segítő kezet nyújt. Átvállalja a nehéz esztendőket. El tudom képzelni,milyen hosszas meggyőzés kellett ahhoz,mire a holdudvar, a barátok, ismerősök, anyósok, ráálltak arra, hogy nemzetben gondolkozva bevállalják a várható és egyre súlyosbodó veszteségeket. Hogy átvegyék ezt a terhet a trafikosoktól. Amíg utóbbiak átképzik magukat, új egzisztenciát teremtenek, ők, akik látják a magasztos célt, tönkremennek a boltjaikban.

Azt azért nem ajánlom, hogy a trafikos kocsmát nyisson, italboltba fektesse pénzét, mert ez az ország nem áll meg a füstölgés felszámolása mellett. Hamarosan hadat üzen az alkoholizmusnak, hiszen hogy néz ki egy ittas nemzet? Figyeljék meg, lesz még itt nemzeti alkoholbolt is! Kissé távolabbi cél a Nemzeti Hentes- és McDonald’s-koncesszió meghirdetése, ami az elhájasodás felszámolását tekinti végcélnak. Ha minden jól megy, belátható időn belül egy nem dohányzó, alhoholt nem fogyasztó, ellenben kimondottan sportosan kinéző nemzet verseng a többi nemzettel. Nem kétséges, hogy miénk lesz a pálma, vagy valami más.

A kocsmákban, dohányboltokban, gyorsétkezdékben pedig fideszes káderek, barátok, anyósok ücsörögnek elégedetten, bár csontig soványodva, az áldozathozatal pátoszával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.