Magyarország új alkotmánya veszélyezteti a művészet szabadságát!

Az új magyar alkotmány (az alaptörvény) gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a „keresztény-nemzeti szellemiségű” műalkotások előnyben részesüljenek.

A Magyar Művészeti Akadémiát nemzeti-konzervatív művészek magánegyesületként alapították. Az alaptörvény ezt a magánegyesületet nyilvánítja köztestületté. A kormánypárt által elfogadott kapcsolódó törvényekkel együtt az alaptörvény a belátható időre a Magyar Művészeti Akadémiát teszi a művészet támogatására szánt közpénzek elosztásának legfőbb döntnökévé. Ez azt jelenti, hogy derék konzervatív művészek zárt köre jogot kap arra, hogy az ország valamennyi művészeti alkotója vonatkozásában meghatározó szerepet játsszon az állami támogatások, jövedelmek, ösztöndíjak, állami díjak odaítélésénél. Az akadémia csak „igazi, nemzeti beállítottságú” művészeket fog támogatni – jelentette ki minden körülményeskedés nélkül az akadémia elnöke. Egyúttal hangot adott sajnálkozásának, hogy külföldön „Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik, bármit is mond rólunk”. Az elnök fellép a megítélése szerint elfajzott magyarországi műalkotások ellen, és azt is kijelentette, olyan művészek, akik külföldről gyalázzák Magyarországot, valószínűleg nem lehetnek az akadémia tagjai. (Az akadémia tagjai meghatározott kiegészítő nyugdíjat kapnak az államtól, amelynek összege önmagában meghaladja a magyarországi átlagjövedelmet.)

Az a tény, hogy az Európai Unió egyik országának a kormányzata a XXI. században ideológiai béklyóba próbálja verni a művészetet, a szabadelvű demokrácia alapelveinek súlyos megsértése. Hogy Magyarországon azokat a művészeket, akik nem a rendszer szája íze szerint verselnek, festenek vagy írnak, anyagi nyomással létfenntartásukban fenyegethetik, nem fogadható el. És hogy mindezt a nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Fidesz a maga jelenlegi kétharmados többségével a jövőre nézve is az alkotmányban rögzíti, olyan botrány, amely bennünket, művészeket nemzetközi léptékű általános tiltakozásra kötelez. Arra kérjük Európa és a világ minden művészét, akiknek fontos a művészet szabadsága, hogy csatlakozzanak tiltakozásunkhoz.

Felszólítjuk a magyar kormányt és a magyar Országgyűlést, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló szabályokat, amelyeket valamennyi demokratikus erő tiltakozása ellenére, egyoldalú módon fogadtak el, vonják vissza, és vessenek véget a művészet ideológiai erénycsőszei különleges felhatalmazásának.

Fischer Ádám karmester, Schiff András zongoraművész, Schilling Árpád rendező, Dietmar Schwarz intendáns, Deutsche Oper, Berlin; Peter de Caluwe intendáns, Theatre de la Monnaie, Brüsszel; Matthias Hartmann igazgató, Burgtheater, Bécs; Michael Guggenheimer, a Német–svájci PEN Központ elnöke; Herbert Wiesner, a PEN Németország főtitkára; Helmuth A. Niederls, az Osztrák PEN Club elnöke; Gerhard Ruiss, az osztrák Írónők és Írók Érdekvédelmi Tömörülésének ügyvezetője; Gerhard Anna Concic-Kaucic (GACK); Dr. Dr. Michael Rössner egyetemi tanár, Romanisztikai Intézet, Lajos Miksa Egyetem, München; Hans Georg Nenning rendező, színész, író; Cornelius Hell irodalomkritikus, fordító, esszéista; H. M. Magdalena Tschurlovits író, Dorothea Macheiner író.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.