Pető Péter: Ő, Orbán Viktor

Én csinálok egy olyat. Ez a kijelentés nem hibátlan biciklicsel megtekintése utáni fölindulás terméke, hanem magyar törvénnyel kapcsolatos közlés.

Orbán Viktor miniszterelnök Tarlós Istvánnal volt budapesti buszos városnézésen, s egy aktuális probléma megoldásaként az egyfős jogszabályalkotást jelölte meg. Ha most megemlítjük, hogy akad néhány száz politikus ebben az országban, aki a törvényhozó hatalmat képviseli, s egy demokráciában meglehetősen visszataszítónak tetszik az egyes szám első személyben alkalmazott uralkodói retorika, akkor nyilván csupán az Orbán-fóbiánk súlyosbodásáról van szó.

Merthogy amúgy a demokrácia kiterjesztéseként értékelnénk, ha hasonló videót néznénk, s azt látnánk, hogy az előszeretettel lenézett afrikai országok egyikének elöljárója ilyen tempóban közlekedik a jogrendben. Errefelé már teljesen természetes, hogy nem csupán a végrehajtó, hanem a törvényhozó hatalom is Orbán Viktoré. Nem mintha kétségeink lettek volna efelől, ám most deklarálta is: díszletnek tekinti saját frakcióját, amelynek egyetlen feladata, hogy ne játssza el a vak komondor szerepét, azaz az első józan embert ne buktassa el.

Az igazságszolgáltatás még nincs privatizálva, de a kormányfő már osztogat tanácsokat a bíróknak, s igaza is van, mert a jogszabályoknak megfelelő ítélkezés gyakorlata kétségkívül elavult, több száz, sőt, több ezer éves szokás, messzemenően megérett a reformra. Ideje lenne, hogy Orbán ossza a verdikteket az előre megfontolt almarablás ügyétől Sukoróig, mintegy fókuszba helyezve azt a komplex jogelméleti konstrukciót, hogy tudniillik ne életidegen határozatok szülessenek. Mert aki nem tudná, a jogszabályok másfelé a vitalitásukkal tüntetnek, olyan olvasottak s könnyen érthetőek, akár a legnépszerűbb bulvárlapok.

Persze a hatalom mifelénk divatos kezelése miatt károgni csak hisztériakeltés. Ennek a tevékenységnek a keretében, nemzetközi kapcsolatainkat kihasználva, már le is adtuk a rendelést a New York Timesnak: másfél oldalas cikket kértünk, amiben azzal szeretnénk riogatni, hogy minden külföldi turistának el kell rejtenie a fényképezőgépét Budapesten, ha Orbán Viktort lát közeledni, mert ha nincs résen, a kormányfő hoz egy törvényt a készülék megszerzéséről, ahogy az Andrássy úti ingatlan ügyében is eszébe jutott.

Ugyancsak a hiszti kategóriájába tartozik a tiltakozás amiatt, hogy egy politikus egyedül dönt mindenben, a jogállami intézményeket addig heréli, amíg azok semmiféle akadályt nem gördíthetnek aktuális tervei megvalósítása elé. Mert ez így helyes, hiszen mindannyian tudjuk, hogy jót akar. Ezért hovatovább előremutató, ha még a hétvégi házibuli zenei műsorát is ő szerkeszti, s ha kell, alkotmányt módosít a parti sikere, a magyar zene megfelelő aránya érdekében. Már úgyis sok mindent próbáltunk, de olyan még nem volt, hogy Magyarország államformája Orbán Viktor. Most csinált egy olyat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.